25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Άγραφα / Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Τριπόταμο Ευρυτανίας – Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ι.Μ. Τατάρνας

Με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και σε συνεργασία με το Σύλλογο Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος Αγράφων οργάνωσε (7/9) εκδήλωση ιστορικής μνήμης στη Γέφυρα της Τατάρνας.

Ήταν μια συμβολική αναφορά στην έναρξη της Επανάστασης στη Ρούμελη από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο με τη Μάχη της Τατάρνας, καθώς και στον Διονύσιο Φιλόσοφο. «Επίσης», αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, «τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος και η προσφορά του Μοναστηριού της Τατάρνας στον αγώνα το οποίο είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει σήμερα. Στο μουσείο του Μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια όπως άμφια, Ευαγγελία, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης σε εκπλήρωση τάματος».

«(…) Στις 22 Μαρτίου 1821 στη Γέφυρα της Τατάρνας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνας, Κυπριανός, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων Αρματολών έδωσαν την πρώτη νικηφόρα μάχη κατά των Τουρκαλβανών κατακτητών, που στην ουσία αποτελεί και την έναρξη της Επανάστασης στην Ρούμελη! Σήμερα (σ.σ. 7/9) παραμονή της γιορτής της Ιεράς Μονής Τατάρνας, αποδώσαμε την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες μας και αναδείξαμε την διαχρονική συνεισφορά της μονής στην Εθνική Παλιγγγενεσία!», σημείωσε ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Κατερίνα Καλαντζή, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ΤΚ και τοπικών συλλόγων κ.α.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ