Άδεια τις καθημερινές τα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας, μέτρα στήριξης ζητά η τοπική Ένωση που διαψεύδει το… success story των γιορτών (έντυπη)

Άδεια τις καθημερινές τα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας, μέτρα στήριξης ζητά η τοπική Ένωση που διαψεύδει το… success story των γιορτών (έντυπη)

από την έντυπη έκδοση

Με τίτλο «Οι ξενοδόχοι αμφισβητούν το success story – Κάτω από 60% η πληρότητα φέτος στις γιορτές» κυκλοφόρησε ολοσέλιδο ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων της περασμένης εβδομάδας (αρ. φύλ. 983/05-01-22). Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν είχαν την ίδια άποψη με τον Υπουργό Τουρισμού, που μίλησε για «ανάκαμψη των χειμερινών προορισμών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά». Στην Ευρυτανία, η πληρότητα κατά το εορταστικό 15νθήμερο διαμορφώθηκε στο 50% -σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 2019.

Η πραγματικότητα των ξενοδόχων

Και πράγματι, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι ξενοδόχοι συνέταξαν και απέστειλαν επιστολή, αφενός για να θέσουν τα δεδομένα επί της τουριστικής κίνησης στην πραγματική τους βάση και αφετέρου για να ζητήσουν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του κλάδου, που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας.

«Η Πολιτεία δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στους χειμερινούς προορισμούς και τις επιχειρήσεις (…). Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας διατυμπανίζουν ότι όλα πάνε καλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η ευημερία βρίσκεται μόνο στα λόγια», είχε πει στην εφημερίδα η Σοφία Φλέγκα, Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Έξι Ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας ανακοίνωσαν τα στοιχεία για την Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που κάθε άλλο από θετική είναι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας, η Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Δυτ. Μακεδονίας και η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, έστειλαν ανακοινώσεις, όπου τονίζουν ότι η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου ανέρχεται στο 12% και απαιτείται άμεση στήριξη των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους.

Η επιστολή

«Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες;», διερωτάται το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας και προσθέτει: «Δυστυχώς σήμερα, το ‘success story’ του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Στα ξενοδοχεία του Καρπενησίου και της γύρω περιοχής, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%, τονίζεται.

«Θυμίζουμε», σημειώνουν οι ξενοδόχοι, «ότι τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την ‘ταφόπλακα’ του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

«Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου», τονίζουν ακόμα.

«Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα», επισημαίνει η Ε.Ξ.Ν.Ε. και αναφέρει επίσης τα εξής: «Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών; Τα ξενοδοχεία δεν είναι -και μη μας συγκρίνετε- καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που ‘ανοίγουν’ Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους».

«Η υγειονομική κρίση», αναφέρουν οι επαγγελματίες, «δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας».

Τι ζητούν

Οι ξενοδόχοι αιτούνται από την Πολιτεία:

-Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»,

-Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων),

-Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας,

-Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30/6/2022,

-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31/3/2022, και

-Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα