19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Άλυτο πρόβλημα τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα. Παρέμβαση και προτάσεις των Δημάρχων Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα

Διαχρονικό και, σε μεγάλο βαθμό, μη αντιμετωπίσιμο παραμένει το θέμα διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σε πολλούς ορεινούς δήμους. Οι δήμαρχοι ζητούν λύσεις και προτείνουν παρεμβάσεις.

από την έντυπη έκδοση

Με παρέμβασή τους προς τους αρμόδιους φορείς, οι Δήμαρχοι Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, αναφέρονται στη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και στα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κείμενης νομοθεσίας ενώ παράλληλα παραθέτουν θέσεις και προτάσεις που αποσκοπούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

Συχνά, τα ζώα (βοοειδή, κατά κύριο λόγο), όπως έχουν καταγράψει και σε ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά, φτάνουν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα εντός χωριών και οικισμών, σε κήπους, αυλές σπιτιών, προκαλώντας ρύπανση, ζημιές σε περιουσίες, (περιφράξεις, τοίχους, οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες κ.α.). Κινούνται και σε κεντρικούς δρόμους, αποτελώντας κίνδυνο για τους οδηγούς -ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Οι προτάσεις των δημάρχων

Στην παρέμβασή των δημάρχων κ.κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Ανδρέα Στεργίου και Παναγιώτη Νάνου, προτείνονται τα εξής:

Πάγωμα των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες κτηνοτρόφους και εξειδίκευση των προστίμων που επιβάλλονται, θεσμοθέτηση ενιαίου χρηματοδοτικού προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων ζώων για τους Δήμους, ώστε να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις ενσταβλισμού και να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό, θεσμοθέτηση συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο με το Υπουργείο και την Περιφέρεια, αφού η Περιφέρεια σαν θεσμός διαφαίνεται πως δύναται αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει πιο ολοκληρωμένα το πρόβλημα στις ευρύτερες περιοχές, ενίσχυση του προσωπικού και αύξηση των αρμοδιοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και επιβολής προστίμων για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, μείωση του χρονικού ορίου παραμονής των παραγωγικών ζώων που περισυνελέχθησαν στις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις που ορίζει ο νόμος, παραχώρηση των παραγωγικών ζώων σε κοινωνικούς οργανισμούς, σωματεία με φιλανθρωπικό έργο και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έπειτα από την παρέλευση του χρονικού ορίου παραμονής εντός των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, και, τέλος, εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος δημιουργίας, διαχείρισης και βελτίωσης βοσκοτόπων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ