29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Άνγκελα Μέρκελ: 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας & της ΕΕ (video)

Το ενδιαφέρον εστιάζει στην εκλογική μάχη την Κυριακή στη Γερμανία, ωστόσο η αποχώρηση της εν ενεργεία καγκελαρίου από την πολιτική – πρωτοφανής στα γερμανικά χρονικά – αποτελεί από μόνο του κορυφαίο γεγονός.

«Διαχειρίστρια του παρόντος» παρά «οραματίστρια για το μέλλον», πήρε το τιμόνι της Γερμανίας πριν από 16 χρόνια – όταν δεν υπήρχαν σμαρτφονς και σόσιαλ μίντια, όπως είπε η ίδια. Η μοίρα της επιφύλαξε να πάρει ιστορικές αποφάσεις – τόσο για τη χώρα της όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεταναστευτική κρίση, η κρίση του ευρώ, τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι, πέντε Βρετανοί πρωθυπουργοί, εκατό ευρωπαϊκές Σύνοδοι Κορυφής… Η Άνγκελα Μέρκελ, η μακροβιότερη από τους σημερινούς ηγέτες της Ε.Ε αποχωρεί από την εξουσία ύστερα από 16 χρόνια στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Ήμουν πάντα κατά κάποιον τρόπο «γυναίκα-σύμβολο». Ο κόσμος ήταν ικανοποιημένος με αυτό επειδή έκανα πάντα αρκετά καλά τη δουλειά μου. Ήμουν νέα, καταγόμουν από την Ανατολή και πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις. ‘Ημουν χρήσιμη, ας το θέσουμε έτσι!»  έχει δηλώσει η κα. Μέρκελ.

Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ γεννήθηκε στο Αμβούργο πριν από 67 χρόνια. Μεγάλωσε στην ανατολική Γερμανία κι έχει κάνει διδακτορικό στη φυσική. Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα της με την πτώση του τείχους, το 1989.

Όταν εξελέγη βουλευτής, ο Χελμουτ Κολ την έχρισε υπουργό Ισότητας και Νεολαίας κι αργότερα υπουργό Περιβάλλοντος. Το «κορίτσι του Κολ», όπως την αποκαλούσαν απαξιωτικά, δεν άργησε να διαφοροποιηθεί από τον μέντορα της. Εγινε πρόεδρος του CDU το 2000 και πέντε χρόνια αργότερα έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.

Η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα της ήταν η ευρωκρίση όταν, όπως παραδέχθηκε προσφάτως, ζήτησε πολλά από τους Έλληνες. Ωστόσο, έμεινε σταθερή στην επιλογή της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το 2015, η απόφασή της να ανοίξει τις πύλες της Γερμανίας σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετανάστες προκάλεσε εσωκομματικές επικρίσεις. Η πανδημία υπήρξε η τελευταία μεγάλη κρίση που διαχειρίστηκε.

Κλείνοντας το κεφάλαιο της πολιτικής, η Άνγκελα Μέρκελ ίσως ταξιδέψει, μπορεί να διαβάσει, πιθανόν να κάνει πεζοπορίες με τον νυν σύζυγό της Χοακίμ Σάουερ. Ίσως είναι η μοναδική φορά που δεν έχει καταρτίσει λεπτομερές πρόγραμμα και αυτό μάλλον της αρέσει.

Πηγή: ΕΡΤ / Ευγενία Μυρίδου

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ