31 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Άρχισε η σπορά του σιταριού στις Σέρρες

Από την Πεντάπολη Σερρών ξεκινά το αρχικό προϊόν προτού φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών ως μακαρονάδα. Η σπορά άρχισε και οι γεωργοί ξεκινούν τις εργασίες.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, δηλώνει γνωστός μακαρονάς και αναζητεί τους καλλιεργητές που φροντίζουν για την επάρκεια του αγαθού.

Ο Αριστείδης Λασπάς- γεωπόνος και καλλιεργητής σιτηρών, εξηγεί ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της σποράς, του σκληρού σιταριού, από το οποίο παρασκευάζονται τα μακαρόνια. Σε ξερικά χωράφια σπέρνονται αυτού του είδους τα σιτηρά και αργότερα τα μαλακά από τα οποία παρασκευάζεται το ψωμί. Το κριθάρι μπορεί να σπαρθεί και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, στην περιοχή κυριαρχεί η καλλιέργεια σκληρών σιτηρών.

Καθώς τα λιπάσματα ακριβαίνουν οι καλλιεργητές μειώνουν τις ποσότητες που ρίχνουν, κάτι που βοηθά την τσέπη τους και την υγεία των καταναλωτών.

Ένα από τα προβλήματα που έρχονται πλέον στην επιφάνεια, είναι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σε σχέση με τις ποσοστώσεις. Ποιος θα καλλιεργεί και τι. Έτσι, η Ελλάδα ενώ μπορεί να είναι αυτάρκης σε μαλακά σιτηρά και να μην υποχρεώνεται σε εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, παράγει σκληρά σιτηρά, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων πηγαίνει σε εξαγωγές, και δη στην Ιταλία, από όπου εισάγοντα υποτίθεται γνήσια ιταλικά μακαρόνια.

Άλλος ένας μύθος. Τα μακαρόνια ένα πιάτο που έρχεται από την αρχαιότητα, ταξίδεψε με τους Έλληνες στην νότιο Ιταλία, στις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας, από όπου μετά τον Β΄ Π.Π. έφτασε και στον Ιταλικό βορρά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy