24 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ά. Συρίγος στο Πρώτο: Σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα πάρει όπλα – Μας συμφέρει να τα πάρει υπό τους όρους που έχει θέσει ο Μενέντεζ (audio)

«Σε βάθος χρόνου ας είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία θα πάρει κάποια στιγμή όπλα, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς πολεμική αεροπορία. Και εκείνο το οποίο είπα από την πρώτη στιγμή και εξακολουθώ να το λέω είναι ότι μας συμφέρει να τα πάρει υπό τους όρους που έχει θέσει ο Μενέντεζ. Τόσο απλά». Με αυτή την δήλωση, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, Διεθνολόγος, απάντησε στις αντιδράσεις που έγειραν όσα είπε στην ΕΡΤ, προ ημερών, για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία.

«Είναι μια πραγματικότητα την οποία αν δεν θέλουμε να λαϊκίζουμε και να δούμε σοβαρά τι είναι αυτό το οποίο μας συμφέρει σε βάθος χρόνου, τότε θα καταλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι το γεγονός πως η Τουρκία δεν παίρνει όπλα είναι κάτι που συμφέρει απόλυτα την χώρα μας «διότι μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το τεράστιο χάσμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη δεκαετία από την έλλειψη στρατιωτικών εξοπλισμών».

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει εμπάργκο όπλων διότι πέρασε ένας νόμος, ο νόμος CAATSA στην αμερικανική Γερουσία, ο οποίος ορίζει ότι αν ένα κράτος φιλικό πάρει όπλα από ένα κράτος που χαρακτηρίζεται εχθρικό προς την Αμερική, του επιβάλλονται κυρώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγινε από την Τουρκία με την αγορά των πυραύλων S-400» επισήμανε ο κ. Συρίγος. Η Αμερική, εξήγησε ο κ. Συρίγος έχει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο όταν σου δίνει όπλα σου ορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα παίρνεις. «Όχι μόνο η Αμερική και άλλα κράτη μπορούν να το κάνουν αυτό. Απλώς η Αμερική είναι αυτή η οποία το παρακολουθεί. Πώς μπορείς να παρακολουθήσεις αν γίνονται υπερπτήσεις; Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλη την περιοχή μέσω ραντάρ, ελληνικών και τουρκικών ραντάρ και ξέρει ανά πάσα στιγμή πού είναι τα στίγματα των αεροσκαφών σε όλο το Αιγαίο» προσέθεσε.

«Εάν λοιπόν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε υπερπτήσεις, πράγμα το οποίο είναι πολύ πιθανό όπως τους ξέρουμε, δεν γεννηθήκαμε χτες, σε αυτή την περίπτωση μπορείς να απαιτήσεις από τους Αμερικανούς να επιβάλουν κυρώσεις όπως έχουν επιβάλει τώρα. Και οι κυρώσεις θα είναι πάντοτε για το μέλλον. Δεν θα πάνε να τους πάρουν πίσω τα αεροσκάφη, αλλά μπορούν κάλλιστα να μην τους δώσουν νέα αεροσκάφη, να μην τα αναβαθμίσουν, να μην τους δώσουν ανταλλακτικά, να μην τους δώσουν πολεμικό υλικό, να μην τους δώσουν βόμβες, πυραύλους».

«Αυτή τη στιγμή μας συμφέρει η παρούσα κατάσταση. Και να πω και κάτι άλλο. Δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε να πάρει ο εχθρός μας όπλα για να μας επιτεθεί. Δηλαδή έχουμε φτάσει σε έναν απόλυτο παραλογισμό σε σχέση με αυτά που ακούω. Και ένα άλλο που αφορά στην ομογένεια. Εξαιρετικός ο αγώνας τους, μπράβο, κάνουν καταπληκτική δουλειά, αλλά το εμπάργκο όπλων δεν ετέθη λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετέθη λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων. Δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι εμπόδιο. Είναι η αγορά ρωσικών όπλων. Είναι ο Ερντογάν που είναι το εμπόδιο» συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Όσον αφορά στην Αμερική, επισήμανε ο κ. Συρίγος, εκείνο το οποίο πρέπει να τονιστεί από την ελληνική πλευρά είναι το θέμα της Τουρκίας ως του ευρύτερου ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο θέμα, προσέθεσε, είναι το τι θα κάνει η Ελλάδα σε σχέση με τα χωρικά της ύδατα, το οποίο, σημείωσε είναι ένα εσωτερικό θέμα που πρέπει να το προωθήσουμε με στρατηγική και σε συνεργασία και με τους συμμάχους. «Αλλά είναι πρωτίστως δικό μας θέμα. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μην περιμένουμε ότι θα έρθει κάποιος να μας σώσει αν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να σώσουμε τον εαυτό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την συνέντευξη του Έντι Ζεμενίδη στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου δήλωσε πως αν η Άγκυρα δεν πάρει τα F-16, θα πάρει ρωσικά αεροσκάφη δεν είναι πραγματικό δίλημμα, αλλά αποτελεί εκβιασμό, ο οποίος δεν μπορεί να περάσει και ότι εάν η Τουρκία θέλει να πάρει τα F-16, θα πρέπει να προχωρήσει σε εμπράγματες αποδείξεις της αλλαγής της στάσης και της πολιτικής της, ο κ. Συρίγος, σημείωσε ότι δεν λέει κάτι διαφορετικό. Όσο αφορά στις προσωπικές αιχμές του κ. Ζεμενίδη προς τον ίδιο, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως ελέχθη για εκείνον κάτι εξαιρετικά προσβλητικό, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον του Ελληνισμού να ασχοληθεί με αυτό.

Σε σχέση με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «λαγού του κ. Μητσοτάκη» ο κ. Συρίγος σχολίασε «είναι εξαιρετικό αυτό περί λαγού». «Για να καταλάβουμε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι η κυβέρνηση αλλάζει θέση και εγώ είμαι ο λαγός της κυβερνήσεως. Αυτό θα ίσχυε εάν το εμπάργκο όπλων είχε επιβληθεί λόγω των ελληνικών αντιδράσεων, οπότε η Ελλάδα αλλάζει στάση στο εμπάργκο όπλων, άρα θα μπορούν πλέον τα F-16 να δοθούν στην Τουρκία. Τα καινούργια F-16 όμως δεν δίνονται στη Τουρκία λόγω του νόμου CAATSA, ο οποίος απαγορεύει τη συναλλαγή με εχθρούς» επανέλαβε ο κ. Συρίγος απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ