18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έκθεση καταγγέλλει τη ρωσική πολιτική μετεγκατάστασης χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία

Η Ρωσία μετεγκατέστησε χιλιάδες Ουκρανόπουλα – τουλάχιστον 6.000 – στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία καθώς και στο δικό της έδαφος, καταγγέλλει σήμερα (14/2) έκθεση του Παρατηρητηρίου των Συγκρούσεων, μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεταφορά και τον εκτοπισμό παιδιών με το ζόρι είναι αδιανόητο από κάθε άποψη», δηλώνει το Conflict Observatory στην έκθεση αυτή που συνέταξε το εργαστήριο ανθρωπιστικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Γέιλ στις ΗΠΑ.

Καλεί τις ρωσικές αρχές «να σταματήσουν αμέσως» αυτές τις μετεγκαταστάσεις και να “επιστρέψουν τα παιδιά στις οικογένειές τους».

Πρόκειται για «σαφή παραβίαση» της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για τη μεταχείριση των αμάχων σε καιρό πολέμου, δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ.

Οι δραστηριότητες αυτές «θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο παραθέτει δορυφορικές εικόνες ή μαρτυρίες, καλεί επίσης τη Μόσχα να παράσχει τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα των παιδιών αυτών που έχει μεταφέρει και να επιτρέψει την «πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές».

Αναφέρει 43 ιδρύματα όπου μετεγκαταστάθηκαν Ουκρανόπουλα, τα οποία βρίσκονται μερικές φορές σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά από τα σπίτια τους.

Η έκθεση, που υπογραμμίζει ότι αυτή η πολιτική εγκρίθηκε στο πλέον ανώτατο επίπεδο της ρωσικής κυβέρνησης, καταγγέλλει «τη συστηματική προσπάθεια που έχει στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των παιδιών και των συγγενών τους στην Ουκρανία, όπως και την επιστροφή τους και να τα ‘επανεκπαιδεύσει’ ώστε να γίνουν φιλορώσοι».

Τα παιδιά αυτά επίσης προσφέρονται για υιοθεσία στη Ρωσία.

Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι απήγαγαν και οδήγησαν στα εδάφη που ελέγχει η Μόσχα χιλιάδες παιδιά, ανάμεσά τους και ορφανά.

Το Παρατηρητήριο είχε ήδη ανακοινώσει τη μετεγκατάσταση με το ζόρι Ουκρανών στις περιοχές της ανατολικής χώρας που ελέγχει η Ρωσία και τις ωμότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ