29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Έκρηξη» κρουσμάτων – Ουρές για ένα τεστ (video)

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν την Παρασκευή 31/12 και το όριο των 40 χιλιάδων, ανησυχώντας σφόδρα τους επιδημιολόγους. Η μαζική διασπορά του στελέχους “Όμικρον” σπρώχνει όλο και περισσότερους σε διαγνωστικά κέντρα, και δημιουργεί μεγάλες ουρές για ένα τεστ. Οι εμβολιασμένοι με θετικό rapid test πάντως θα μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εργασία τους. Ουρές πολλών μέτρων σχηματίστηκαν και την Παρασκευή 31/12 τα έξω από Κέντρα Υγείας, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα και μονάδες του ΕΟΔΥ.
Διευκρινίσεις για τα rapid test έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Όπως είπε, τα rapid test είναι αξιόπιστα και αν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να κάνει PCR για να επιβεβαιωθεί ως κρούσμα. Συγκεκριμένα, η Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid test. Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, αυτό θα είναι ικανό και για την απουσία από τη δουλειά. Με την προϋπόθεση πάντως ότι αυτός που έκανε το rapid είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει το PCR».

Στον ένα χρόνο του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο τουίτερ, που έλεγε πως: «7 στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον την α΄ δόση του εμβολίου. Ενώ οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έκλεισαν πάνω από 170.000 νέα ραντεβού τον τελευταίο μήνα. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Με σύμμαχο την επιστήμη δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας και της παραπληροφόρησης»!

Το 2021 τελειώνει με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο αλλά με σταθεροποιημένους τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 544.466 τεστ, 40.560 κρούσματα, 627 διασωληνωμένους, 76 θανάτους.

Μία 16χρονη στη Θεσσαλονίκη, διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε εμβολιαστεί.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής- επικεφαλής του Τμήματος Εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, δήλωσε: «Η επιδημία αυτή τη στιγμή είναι και Ο και Δ, αυτή την στιγμή συμβαίνει ένα τσουνάμι».

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε τη νέα χρονιά να υπάρχει αγάπη και ενότητα μακριά από φανατισμούς και ακρότητες: «Να παρακαλέσουμε τον Θεό γρήγορα να τελειώσει η μεγάλη αυτή δοκιμασία της πανδημίας και να συνεχίσουμε το έργο μας μέσα σε έναν καλό αγώνα ζωής».

Από την επόμενη εβδομάδα, 300 επιπλέον κλίνες από ιδιωτικές κλινικές για covid περιστατικά θα προστεθούν στη δυναμικότητα των νοσοκομείων της Αττικής.
Από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου ενεργοποιείται το επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας του Yπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές. Όσες κλινικές δηλώσουν αδυναμία να ανταποκριθούν θα καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στη Σωτηρία

Αν πρέπει να επιλέξουμε ένα κτήριο ως προκεχωρημένο φυλάκιο στον πόλεμο της πανδημίας, αυτό είναι το νοσοκομείο Σωτηρία. Το έμψυχο δυναμικό του ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Το νοσοκομείο Σωτηρία είναι ένα από τα νοσοκομεία της Αττικής που από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα δέχεται τεράστια πίεση με το υγειονομικό προσωπικό να δίνει μάχη καθημερινή επί 22 μήνες. Το 2021 ήταν μία χρονιά δυσκολότερη από την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

2021: 15.952 θάνατοι (αριθμός 3,5 φορές μεγαλύτερος από το 2020)

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πάλεψαν στις ΜΕΘ και τα κατάφεραν, χάρη στην αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού, αφού 2.869 άνθρωποι εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ