19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έλαβαν χρήσιμες γνώσεις Πρώτων Βοηθειών. Σεμινάριο από την ΠΑΚ με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ Καρπενησίου

Χρήσιμο και εποικοδομητικό ήταν το απόγευμα της Δευτέρας (20/6) για τους πολίτες -συνολικά 20 στον αριθμό- που παρακολούθησαν το πιστοποιημένο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που οργάνωσε η Πανευρυτανική Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης, στο κλειστό γυμναστήριο Καρπενησίου.

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση και με την παρουσία 4 διασωστών του παρείχε απαραίτητες γνώσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Το σεμινάριο περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος και είχε ως αντικείμενο μια σειρά από θεματικές ενότητες, με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων για τη διατήρηση της ζωής ενός ατόμου που κινδυνεύει, ή την πρόληψη της κατάστασης από την επιδείνωση. Έμφαση δόθηκε στην καρδιοαναπνευτιστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που αφορά αλληλουχία ενεργειών για την επαναφορά του πάσχοντος στη ζωή και τη βαθμιαία αποκατάσταση των βλαβών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη κλήση στο 166 (ή στο 112), όπως και η αποφυγή έκθεσης σε κίνδυνο ημών των ιδίων στη διάρκεια παροχής Α’ Βοηθειών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έγινε, επίσης, επίδειξη λειτουργίας και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και προχωράει -εάν κρίνει αναγκαίο- στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό· απινιδωτές έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους στο Καρπενήσι αλλά και σε αρκετά χωριά. Πολύ χρήσιμες ήταν και οι οδηγίες που αφορούν καταστάσεις πνιγμονής και τις ενέργειες για τη διάσωση του ατόμου που έχει υποστεί απόφραξη του αεραγωγού (πχ από φαγητό). Αναλύθηκε, ακόμα, η ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών αιμορραγίας, καταγμάτων, επιληπτικών επεισοδίων, λιποθυμίας, δηγμάτων από φίδι κ.α.

«Οι εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, Θοδωρής Τσώνης, Θύμιος Κολοκύθας, Σπύρος Μαχαλιώτης και Δήμητρα Ράφα παρείχαν πολύτιμες και χρήσιμες γνώσεις, βοηθώντας τους εκπαιδευόμενους να καταλάβουν καλά ώστε να μπορούν να επέμβουν όταν και αν χρειαστεί (…). Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές για τη βοήθειά τους, είμαστε πάντα στην διάθεσή τους και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε εκ νέου σε παρόμοιες δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας», αναφέρει για τη δράση η ΠΑΚ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ