20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έληξε η σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών, που ζητούν απαντήσεις για το εργασιακό τους μέλλον – 5 άτομα στο Π.Κ. Γρανίτσας

Σε κάθε αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει την 1η Μαΐου και διαρκεί έως και 31η Οκτωβρίου, απασχολούνται οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.500 σε όλη την Ελλάδα και δύνανται επαναπρόσληψης έως πέντε συνεχείς αντιπυρικές περιόδους. Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας έχουν τοποθετηθεί πέντε εποχικοί πυροσβέστες (3 εργάτες, 2 οδηγοί), καλύπτοντας, μαζί με τους μόνιμους υπαλλήλους, ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας στον τομέα της δασοπροστασίας. Η σύμβασή τους έληξε χθες.

Την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος που επιβάλει, όπως λένε, εργασιακή ομηρία σε χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες, έχει επανειλημμένως ζητήσει το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

«Οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό είναι μεγάλες, καθώς ο τελευταίος διαγωνισμός πρόσληψης έγινε το 2012 και έκτοτε έχουμε μόνο συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι ανάγκες του Σώματος έχουν πάψει πια να είναι εποχικές, σύμφωνα με δηλώσεις και της παρούσας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή το εργασιακό μέλλον 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, είναι μετέωρο, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχει σχεδιασμός για απορρόφησή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, με καθεστώς 12μηνης εργασίας», αναφέρουν οι πυροσβέστες και καλούν σε Ένστολη Συγκέντρωση-Πορεία διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου (11πμ), έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Αθήνα.

Οι εποχικοί ζητούν:

Να λάβουν μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, τη δέσμευση ότι σε περίπτωση προκήρυξης «οι Εποχικοί Πυροσβέστες θα έχουν ξεκάθαρη προτεραιότητα, έναντι των υπολοίπων υποψηφίων και ότι η όποια απορρόφησή μας θα γίνει με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσληφθήκαμε», άμεση απορρόφηση των Εποχικών Πυροσβεστών, με την πεπατημένη οδό, χωρίς προκήρυξη, με τον Ν.3938/11, τη δέσμευση ότι αν δεν ρυθμιστεί πρώτα το θέμα της απορρόφησης των Εποχικών Πυροσβεστών, το Πυροσβεστικό Σώμα δεν θα προβεί σε νέα προκήρυξη πρόσληψης Πυροσβεστών, και τέλος, τη δέσμευση ότι με το ξεκίνημα της νέας Αντιπυρικής Περιόδου, θα τους χορηγηθούν δεύτερη στολή και Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που να πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης που καλούμαστε να επιτελέσουμε. «Η ασφάλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζουν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ