27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένας μήνας μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία – Στους 55.000 οι νεκροί, σοκάρουν τα νούμερα

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία και συνολικά ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων υπολογίζεται σε 54.444

Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και την Συρία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:17 τα ξημερώματα χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κι άφησε πίσω του μια χώρα γεμάτη τραύματα.

Ένα μήνα αργότερα εκατομμύρια Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών – τον οποίο ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα άλλη δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών – σκοτώθηκαν στην Τουρκία σχεδόν 46.000 άνθρωποι (τα πτώματα των οποίων έχουν εντοπιστεί) και τραυματίσθηκαν άλλοι 105.000, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς που δεν θεωρούνται οριστικοί.

Επίσης καταστράφηκαν ολοσχερώς ή σε μεγάλο βαθμό 214.000 κτίρια – πολλά από τα οποία είχαν περισσότερους από δέκα ορόφους—σε ένδεκα από τις 81 επαρχίες της χώρας.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Συρία.

Τουρκικές πόλεις, στις επαρχίες Καχραμανμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, καταστράφηκαν, αναγκάζοντας τις αρχές να ενταφιάσουν βιαστικά χιλιάδες ανθρώπους σε πρόχειρα νεκροταφεία, τα οποία δημιούργησαν σε αγρούς και δάση.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τον σεισμό, δηλαδή το ένα έκτο του τουρκικού πληθυσμού. Μεταξύ αυτών 3,3 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε σκηνές ή σε κοντέινερ.

Περισσότεροι από 13.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα.

ΠΗΓΗ: lifo.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ