28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένας χρόνος Ταλιμπάν στην εξουσία: Ακραία φτώχεια και καθεστώς τρομοκρατίας στις γυναίκες

Η πρώτη επέτειος της επιστροφής των Ταλιμπάν στην εξουσία γιορτάστηκε μάλλον υποτονικά από ένοπλους πολιτοφύλακες στην πλατεία Σαχ Μασούντ της Καμπούλ. Ακριβώς ένα χρόνο πριν καταλάμβαναν σχεδόν ανενόχλητοι τη πρωτεύουσα αφού η κυβέρνηση του Ασράφ Γκάνι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να την υπερασπιστεί. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων η πόλη παραδόθηκε στο χάος με χιλιάδες ανθρώπων να την εγκαταλείπουν στις ειδικές πτήσεις για τις ξένες αποστολές. Οι εικόνες από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και τους ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στα αεροσκάφη με κίνδυνο της ζωής τους κατέγραφαν το μέγεθος της απελπισίας των Αφγανών που εργάζονταν για δυτικές εταιρείες και πλέον αντιμετώπιζαν πιθανά αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

Στο στόχαστρο μπήκαν οι πολιτικές ελευθερίες και τα γυναικεία δικαιώματα.

«Πρέπει να καλύπτουμε το πρόσωπό μας, δεν πρέπει να κυκλοφορούμε έξω μόνες, δεν μπορούμε να εργαστούμε, είμαστε άνεργες… Διαδηλωτές συλλαμβάνονται… Προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που βασανίζονται και εξαφανίζονται», δηλώνει η Τουμπα Λουτφι, ακτιβίστρια.

«Ελπίζουμε να ανοίξουν πάλι τα σχολεία, αν όχι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάμε στο εξωτερικό για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας», λέει η 16χρονη μαθήτρια Κερισμα Ρασιντι.

Ωστόσο η επιβολή της σαρίας και το κλείσιμο των σχολείων για κορίτσια αποδείχθηκε το μικρότερο από τα προβλήματα των πολιτών υπό το νέο καθεστώς που ακόμα καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει. Η διεθνής απομόνωση και ο περιορισμός της διεθνούς βοήθειας σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν αυξήσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από την φτώχεια.

Στα υποβαθμισμένα περίχωρα της πόλης οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν για να επιβιώσουν. Οι γονείς της 3χρονης Φερόζα υποσχέθηκαν να την δώσουν ως νύφη μόλις γίνει 10 ετών σε γείτονά τους έναντι 1.600 ευρώ.

«Πεινούσαμε δεν είχαμε τίποτα να φάμε», λέει η μητέρα της Φερόζα.

Ανείπωτη φρίκη στην πτέρυγα υποσιτισμένων βρεφών του νοσοκομείου Ιντίρα Γκάντι.

«Τον περασμένο χρόνο ο αριθμός των παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό διπλασιάστηκε», τονίζει η Μελανι Γκαλβιν, επικεφαλής της UNICEF στο Αφγανιστάν.

Η απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας στερεί από χιλιάδες αγρότες τα προς το ζην κυρίως στα ΝΔ της χώρας.

Στο παρελθόν οι Ταλιμπάν φορολογούσαν την παράνομη καλλιέργεια του οπίου για να χρηματοδοτήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Τώρα ελπίζουν στη διεθνή αναγνώριση και τα προγράμματα οικονομικής στήριξης.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου, Λήδα Παπαδοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ