25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένα αλλιώτικο ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στον ουρανό του Καρπενησίου – Τι είναι το φαινόμενο του ιριδισμού (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες από ένα αλλιώτικο ουράνιο τόξο ανάρτησε σήμερα στο facebook o Δημήτρης Αντωνίου, Δ/ντής του 3ου ΔΣ. Πρόκειται για ένα… πολύχρωμο συννεφάκι πάνω από τον λόφο του Αγίου Δημητρίου, που, όπως εξηγεί ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, ονομάζεται ιριδισμός.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο, εξηγεί, που προκάλεσε αυτόν τον πανέμορφο σχηματισμό των φωτογραφιών δεν οφείλεται στη διάθλαση του φωτός από τις υδροσταγόνες που μπορεί να περιέχονται στα νέφη (τότε θα παρήγαγαν το ουράνιο τόξο), αλλά στη παράθλαση του φωτός και ονομάζεται ιριδισμός νεφών. Αυτό συμβαίνει όταν το φως πέφτει στα κράσπεδα των νεφών όπου υφίστανται πολύ μικρές υδροσταγόνες.

Το φαινόμενο του ιριδισμού οφείλεται στο γεγονός ότι τα ιριδίζοντα σώματα έχουν την ιδιότητα να παρουσιάζονται με ένα χρώμα όταν διαθλούν το φως και με ένα διαφορετικό χρώμα όταν αντανακλούν το φως. Στα σώματα αυτά, το προσπίπτον φως ανακλάται πάνω σε πολλαπλές επιστρώσεις ημιδιαφανών επιφανειών. Μέσα από τη μετατόπιση των φάσεων και τη συμβολή αυτών των ανακλάσεων, το σώμα αλλάζει χρώμα, αφού διάφορες περιοχές συχνοτήτων ενισχύονται διαφορετικά ή γίνονται πιο ασθενείς.

Ειδικότερα ιριδισμοί παρατηρούνται στις βάσεις των νεφών ως τμήματα ή ζώνες έγχρωμοι κυρίως κόκκινης απόχρωσης, πολλές φορές πράσινης και σπανιότερα κυανής και κίτρινης προσφέροντας μια θαυμάσια θέα. Οι αποχρώσεις αυτές φαίνονται να παρακολουθούν ιδιαίτερα την περίμετρο των νεφών. Για τους παρατηρητές των νεφών και γενικά των διαφόρων μετεωρολογικών φαινομένων η εμφάνιση ιριδίζοντος νέφους σημαίνει ότι αυτό αιωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα άνευ μεταβολών, συνεπώς αποτελεί δείγμα καλοκαιρίας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντοτε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ