17 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένα… ζαρκάδι κάνει βόλτες στους δρόμους του Καρπενησίου – “Μας κατέλαβε η Φύση” – Η ανάρτηση του αντιδημάρχου (ΦΩΤΟ)

Ένα αρσενικό ζαρκάδι εθεάθη να κάνει… βόλτες, αναζητώντας τροφή, στους δρόμους του Καρπενησίου, νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (2/5).

Σε φωτογραφίες που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, Γιάννης Σταμάτης, το πανέμορφο, άγριο ζώο φαίνεται να περιφέρεται στην οδό Άρη Βελουχιώτη και σε αυλές σπιτιών.

«Το Καρπενήσι μας σήμερα. Μας κατέλαβε η φύση. Καλημέρα και καλή Ανάσταση», ήταν το σχόλιο του αντιδημάρχου.

Το ζαρκάδι

Το ζαρκάδι είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας των ελαφιδών. Το χειμώνα συναντάται σε χαμηλότερα υψόμετρα ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει ψηλότερα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Ζει σε ποικιλία δασικών βιοτόπων (φυλλοβόλα ή μικτά δάση με κωνοφόρα) κι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι κύριοι πληθυσμοί ζαρκαδιών στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (όπως η Ευρυτανία) και εκτείνονται κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας και της οροσειράς της Πίνδου προς νότο.

Το ζαρκάδι είναι ημερόβιο ζώο. Κινείται κυρίως κατά τις πρωινές κι απογευματινές ώρες προς αναζήτηση τροφής. Μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του. Τρώει τα φύλλα και τα κλαδιά των θάμνων. Το αρσενικό ζαρκάδι έχει κέρατα που πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα.

Το κυνήγι του στην Ελλάδα είναι παράνομο. Συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας στην κατηγορία των τρωτών, καθώς και στο Παράρτημα III της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979). Τα ζαρκάδια συνήθως ζουν μέχρι 8-10 χρόνια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ