24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έρευνα: Μυστηριώδης ομάδα χάκερ παραβιάζει παγκόσμια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ παραβιάζει αθόρυβα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτή η ομάδα μπορεί να κατασκοπεύει οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στα εν λόγω δίκτυα, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τους χάκερ εκτός από αυτά που οι ειδικοί μπόρεσαν να παρατηρήσουν άμεσα – ότι είναι εξαιρετικά εξελιγμένοι, δραστηριοποιούνται από το 2016, αναπτύσσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα εργαλεία και έχουν εκτεταμένη γνώση του τομέα που στοχεύουν.

Ο αντιπρόεδρος της CrowdStrike Άνταμ Μέγιερς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εταιρεία του αποκάλυψε την κυβερνοεπίθεση στη διάρκεια της διερεύνησης περιστατικών σε αρκετές χώρες, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε. Αναφέρθηκε ωστόσο

«Το βασικό συμπέρασμα εδώ είναι ότι αυτοί οι χάκερ δεν χρειάζεται να παραβιάσουν την κινητή συσκευή σας… αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν από τον πάροχο», εξήγησε ο Μέγιερς.

Λίγα είναι γνωστά για την ομάδα την οποία η CrowdStrike ονόμασε LightBasin, ωστόσο έχουν προκύψει κάποια στοιχεία. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τα δεδομένα στέλνονταν από και προς έναν απομακρυσμένο διακομιστή και τα παραβιασμένα δίκτυα κρυπτογραφούνταν με έναν κωδικό πρόσβασης που μπορούσαν να διαβάσουν στον κώδικα των εργαλείων hacking.

Αυτός ο κωδικός πρόσβασης ήταν η κινεζική φράση «wuxianpinggu507» – την οποία η εταιρεία μετέφρασε ως «ασύρματη αξιολόγηση 507». Ωστόσο η Crowdstrike προειδοποίησε ότι η χρήση αυτής της φράσης υποδεικνύει μόνο ότι ο προγραμματιστής του εργαλείου είχε κάποια γνώση της κινεζικής γλώσσας, δεν αποτελεί βάση για να ισχυριστεί κανείς την εμπλοκή του Πεκίνου.

Η δραστηριότητα της LightBasin φαίνεται να υποστηρίζεται από διάφορες ομάδες τις οποίες η εταιρεία έχει επιβεβαιώσει ότι χρηματοδοτούνται από την κινεζική κυβέρνηση.

Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για τις δηλώσεις μας, τόνισε ο Μέγιερς.

«Δεν αντιμετωπίζουμε χαλαρά το γεγονός ότι υπάρχει μια παγκόσμια εκστρατεία που στοχεύει τις τηλεπικοινωνίες και η οποία διαθέτει πολύ εξειδικευμένα εργαλεία τα οποία μπορούν να παραβιάσουν τις υποδομές κινητής τηλεφωνίας».

ΠΗΓΗ: Skynews

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ