29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έτσι έγινε η τεράστια έκρηξη από διαρροή υγραερίου στα Καλύβια – Ειδικός εξηγεί στο newsit.gr

Τις δικές του εκτιμήσεις για την έκρηξη που προκλήθηκε από τη δεξαμενή υγραερίου σε σπίτι στα Καλύβια το περασμένο Σάββατο, δίνει στο newsit.gr ένας ειδικός στις εγκαταστάσεις των δικτύων υγραερίου.

«Στο περιστατικό στα Καλύβια Αττικής σίγουρα δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν τηρούνται γιατί γίνονται εγκαταστάσεις από μη αδειοδοτημένους τεχνικούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Και τα αποτελέσματα συνήθως είναι αυτά», αναφέρει στο newsit.gr, o μηχανολόγος – μηχανικός και ιδιοκτήτης εταιρίας εγκαταστάσεων δικτύου υγραερίου, Χρήστος Σαφλέκος.

Και συμπληρώνει: «Το υγραέριο είναι ένα επικίνδυνο καύσιμο αλλά αν τηρήσουμε σωστά τη νομοθεσία απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη που έχει. Ήταν τραγικό να εγκατασταθεί αυτή η η δεξαμενή στο υπόγειο του σπιτιού, σε εσωτερικό χώρο δηλαδή. Είναι απαράδεκτο να κάνει τέτοιο πράγμα ο συνάδελφος εγκαταστάτης. Σε εσωτερικό χώρο όταν υπάρξει κάποια περίπτωση διαρροής, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση, εγκλωβίζεται το αέριο. Ο εγκλωβισμός του υγραερίου είναι που προκαλεί την έκρηξη».  

Συνεχίζοντας ο κ. Σαφλέκος, αναφέρει πως θα έπρεπε να ήταν τοποθετημένη η δεξαμενή του υγραερίου για να μην προκληθεί η έκρηξη, οι ζημιές και οι τραυματισμοί επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. «Αν αυτή η δεξαμενή δεν ήταν σε εσωτερικό χώρο και ήταν έξω και σε απόσταση 5 μέτρων από το κτίριο, όπως αρμόζει και σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν θα γινόταν τίποτα» λέει ο κ. Σαφλέκος.

Τονίζει επίσης: «Ακόμα και μια σπίθα να υπήρχε, έκρηξη δεν θα γινόταν. Χρειάζεται μια αναλογία υγραερίου και οξυγόνου. Είναι έγκλημα να βάζεις μια δεξαμενή σε υπόγειο. Το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση διαρροής, αυτό μένει κάτω και δεν φεύγει. Πιθανόν να υπήρχε και κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της μετάγγισης. Τα συστήματα των πιστοποιημένων εταιρειών έχουν δικλείδες ασφαλείας». 

ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης  

To άρθρο Έτσι έγινε η τεράστια έκρηξη από διαρροή υγραερίου στα Καλύβια – Ειδικός εξηγεί στο newsit.gr δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ