19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αβέβαιη η έκδοση Πουιτζντεμόν στην Ισπανία – Παραμένει στην Ιταλία ως τις 4 Οκτωβρίου

Ο πρώην πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόν αφέθηκε μεν ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές, όμως υποχρεούται στις 4 Οκτωβρίου να εμφανιστεί στο Εφετείο του Σάσσαρι της Σαρδηνίας προκειμένου να καταθέσει. Μέχρι τότε υποχρεούται να παραμείνει σε ιταλικό έδαφος.

Η έκδοση ή όχι του Κάρλες Πουιτζντεμόν στην Ισπανία θα πρέπει να περιμένει. Αυτό υποστηρίζουν πηγές της ισπανικής Δικαιοσύνης και αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σύλληψη του Κάρλες Πουιτζντεμόν στη Σαρδηνία την περασμένη εβδομάδα άνοιξε ένα σενάριο που πηγές του Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρούν «αβέβαιο». Ο πρώην πρόεδρος είχε χάσει την ασυλία του ως ευρωβουλευτής τον περασμένο Ιούλιο επειδή το είχε αποφασίσει η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, η οποία υποστήριξε ότι το έπραξε επειδή δεν κινδύνευε να συλληφθεί, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του είχε ανασταλεί. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική: η ισπανική δικαιοσύνη επιμένει ότι ουδέποτε είχε αποφασίσει την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Πουιτζντεμόν.

Το ένταλμα σύλληψής του είχε εκδοθεί από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας τον δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, την ίδια ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον Οριόλ Γιούνκερας και 8 ακόμα αποσχιστές πολιτικούς με την κατηγορία της στάσης. Ο Γιαρένα διέταξε να σταλεί η εντολή στα δικαστήρια του Βελγίου, τη χώρα στην οποία διέμενε ο πρώην πρόεδρος, και να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Sirene, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη που αποτελούν μέρος της συμφωνίας Σένγκεν και η οποία λειτουργεί ως βάση δεδομένων άτομα που αναζητούνται από τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

Οι ιταλικές δικαστικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν εάν θα κινήσουν την διαδικασία έκδοσής του στην Ισπανία ή αν θα περιμένουν έως ότου αποφασίσει το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η ιταλική δικαιοσύνη έχει περιθώριο έως και 60 ημέρες για να αποφασίσει αν θα παραδώσει τον Πουιτζντεμόν, αλλά η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί κατά επιπλέον 30 ημέρες. Στο διάστημα αυτό η υπεράσπιση του Πουιτζντεμόν θα ζητήσει από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη να αποκαταστήσει την ασυλία του ως προληπτικό μέτρο, επειδή οι λόγοι στους οποίους βασίστηκε η άρση της (ότι δηλαδή το διεθνές ένταλμα δεν ίσχυε) αποδείχθηκαν ψευδείς.

Ο δικαστής Γιαρένα έχει αποστείλει ήδη στην Ιταλία έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της διαδικασίας, από την οποία απορρέει η κατηγορία εναντίον του Πουιτζντεμόν και το προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ