Αγιασμός και μελωδίες, για την έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγιασμός και μελωδίες, για την έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 21ο έτος λειτουργίας της συμπληρώνει η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Δημήτριος Κυφιώτης”, που ιδρύθηκε το 2004 και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, με σκοπό τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης. Προσφέρει, μεταξύ άλλων ευκαιρίες για καλλιτεχνική έκφραση και ανάδειξη ταλέντων, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Την Κυριακή 29/9, στις 6:30 το απόγευμα, τελέστηκε, στο Πνευματικό Κέντρο των Ι.Ν. Ευρυτάνων Αγίων, ο αγιασμός για την έναρξης της νέας χρονιάς, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου και παρουσία κληρικών, δασκάλων, γονέων και μαθητών/τριών.

«Εύχομαι δύναμη, κουράγιο και υπομονή (…), ούτως ώστε η χρονιά αυτή, τελειώνοντας τον Ιούνιο, να έχει προσφέρει το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας. Μαθαίνοντας να υμνούν, να σέβονται και να αγαπούν τον Θεό, να μαθαίνουν συγχρόνως να σέβονται και να αγαπούν τον συνάνθρωπο, γιατί η μουσική είναι μέσο επικοινωνίας Θεού και ανθρώπων αλλά και μεταξύ συνανθρώπων. Καλλιεργώντας αυτή τη θεία τέχνη, λοιπόν, μπορούμε να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και στον συνάνθρωπο», σημείωσε στον λόγο του ο επιχώριος ποιμενάρχης.

«Σε μια εποχή απαξιώσεως των πάντων, προσπαθούμε να αντισταθούμε με διάφορους τρόπους στην ισοπεδωτική θεώρηση της κοινωνίας μας, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους ευκαιρίες να γνωρίσουν πτυχές της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε, με αφορμή τη νέα χρονιά στη σχολή εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, η Ι.Μ. Καρπενησίου.

Μετά το πέρας του αγιασμού και τον λόγο του κ.κ. Γεωργίου, τα παιδιά-μέλη της σχολής παρουσίασαν σύντομο μουσικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση του κ. Αναστασίου Ηλιόπουλου.

Στη σχολή διδάσκονται η βυζαντινή μουσική, το δημοτικό τραγούδι και παραδοσιακά μουσικά όργανα (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, ταμπουράς κ.α.). Οι εγγραφές είναι σε εξέλιξη και υπεύθυνος για πληροφορίες είναι ο π. Κωνσταντίνος Λιάπης (τηλ. 6974114208).

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα