Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο τύπου σχετικά με την Αγροτική Ανάπτυξη – 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας.
“Η αγροτική πολιτική ήταν η πρώτη θεματική ενότητα του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Αιτωλοακαρνανίας, που λαμβάνει χώρα στη Ναύπακτο και διοργανώνεται από τη «Συνείδηση Α.Ε.» και την «Αγρίνιο 365 Ι.Κ.Ε.» με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και τοπικούς φορείς, όπως το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και η «Ένωση Αγρινίου».
Η εναρκτήρια τοποθέτηση στο πάνελ της συζήτησης έγινε από τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λίβανο. Ο Υπουργός στάθηκε στα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία στην αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία των τροφίμων σε συνδυασμό με τις διαχρονικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην παραγωγή, μέσα από επαναλαμβανόμενες καταστροφές που παρατηρούνται. «Πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην αυξανόμενη ζήτηση, που προκύπτει από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τον Σπήλιο Λίβανο οι προοπτικές για την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι ευοίωνες, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια από το νέο Ε.Σ.Π.Α. και το Ταμείο Ανάκαμψης θα εισρεύσουν συνολικά στη χώρα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα από τα οποία θα προκύψουν νέες αγροτικές υποδομές και νέα προγράμματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι συνολικά τα χρήματα που διαθέτει η Ευρώπη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μειώνονται, η χώρα μας κατάφερε για την επόμενη προγραμματική περίοδο να αποφύγει μία τέτοια μείωση και να έχει διαθέσιμα από τη νέα Κ.Α.Π. τα ίδια χρήματα, που είχε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ο Σπύρος Λίβανος εξέφρασε αρχικά το παράπονο του για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στην Ελλάδα τη στιγμή που στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη, η αγροτική πολιτική είναι το δεύτερο ή τρίτο το πολύ θέμα μετά τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο θα έχει συνατάξει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Κ.Α.Π., αφού βέβαια μεσολαβήσουν 13 περιφερειακές διασκέψεις διαβούλευσης με φορείς του αγροτικού κόσμου από όλη την Ελλάδα.
Ο δεύτερος ομιλητής της συζητήσης για την αγροτική ανάπτυξη ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Σταύρος Αραχωβίτης. Με τη σειρά του και αυτός έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία, που συνεισφέρουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο στην απασχόληση όσο και στις εξαγωγές. Ο Σταύρος Αραχωβίτης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα χρήματα της νέας Κ.Α.Π. δεν είναι απλώς χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους αγρότες της, αλλά είναι χρήματα που συνοδεύονται από δεσμεύσεις και κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις, είπε ο Σταύρος Αραχωβίτης της νέας ΚΑΠ δεν πρέπει να δίνουν τον αποκλειστικό τόνο της εθνικής πολιτικής για την αγροτική παραγωγή, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και πολιτικές που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα πλεονεκτήματα της χώρας όπως για παράδειγμα τα πολλά προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. Ο Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου, που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι ανάγκη το πολιτικό σύστημης να βοηθήσει τους αγρότες να μειώσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και να απευθυνθεί σε αυτούς χωρίς λαϊκισμούς, γιατί το κόστος παραγωγής είναι αδύνατον να συμπιέζεται επ’ άπειρον και είναι πολύ δύσκολο να γίνει ανταγωνιστικό με ορισμένες από τις γειτονικές χώρες ή τις χώρες της Ανατολής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σταύρος αραχωβίτης και στην γη υψηλής παραγωγικότητας σημειώνοντας ότι ναι μεν πρέπει να γίνουν επενδύσεις και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να είναι περισσότερο δεσμευμένη για να αξιοποιηθεί μέσα από αγροτικές καλλιέργειες.
Στη συνέχεια το λόγο για λογαριασμό του Κινήματος Αλλαγής έλαβε ο Μενέλαος Γαρδικιώτης Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος αλλά και Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ελλάδας.
Ο Μενέλαος Γαρδικιώτης υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να αναλογιστεί τι δεν έκανε καλά τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και στην ανάγκη να διορθώσει τα λάθη που έγιναν. Ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μέτρο 16 της ΚΑΠ, που αφορά τη συνεργασία παραγωγικών φορέων με τα πανεπιστήμια και την αγορά, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης του. Τόνισε επίσης ότι νέες πολιτικές, όπως η ευφυής γεωργία δεν πρέπει να γίνονται «καραμέλα», γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να την υπηρετήσει ο μικρός παραγωγός, αλλά χρειάζονται μεγάλα συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών τα οποία όμως είναι ακόμα λίγα στη χώρα. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Γαρδικιώτης είναι αυτό της «Ένωσης Αγρινίου» που θα πρέπει να το μιμηθούν και άλλοι αγρότες. Ακόμη ο αναπληρωτής τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΚΙΝ.ΑΛ. στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει ο Έλληνας παραγωγός να γίνει βιώσιμος χωρίς να έχει ανάγκη της επιδότησης, για αυτό κατά την άποψή του η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ολοένα και περισσότερο τα χρήματα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το πρόβλημα της χώρας είναι ότι ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή δηλαδή, δεν είναι βιώσιμος ο Έλληνας παραγωγός φεύγει από το χωράφι.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε μεταξύ των ομιλητών του πάνελ τονίστηκε από όλους η ανάγκη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων στα ζητήματα της Αγροτικής Πολιτικής, μία συναίνεση, η οποία φυσικά θα είναι προς όφελος των αγροτών. Ακόμη έγιναν αρκετές ιδιαίτερες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία. Για παράδειγμα, ο Σπήλιος Λιβανός στάθηκε στο γεγονός ότι από σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι πληρωμές για το 70άρι της covid ενισχύσης των παραγωγών της ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι εκτός από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Τ.Ο.Ε.Β. τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σε όλη τη χώρα αρδευτικά έργα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε και στην παραχώρηση του χώρου στο Μεσολόγγι από το υπουργείο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην πρόσφατη ένταξη των έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.”
Σπήλιος Λιβανός: «22 δισεκατομμύρια ευρώ για τον αγροτικό κόσμο τα επόμενα χρόνια»
Σταύρος Αραχωβίτης: «Η εθνική πολιτική για τους αγρότες να μην περιοριστεί στις κατευθύνσεις της νέας Κ.Α.Π.»
Μενέλαος Γαρδικιώτης: «Πρέπει να αναλογιστούμε τι δεν κάναμε καλά στην προηγούμενη Κ.Α.Π. και να το διορθώσουμε»