16 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αγ. Συρίγος στο Πρώτο για επίσκεψη Ερντογάν: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών (audio)

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα την Πέμπτη, καθώς τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών απλώνονται σε διάστημα μισού αιώνα.  

«Και να υπήρχε η πρόθεση να λυθούν και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα διερευνήσουμε αυτές τις επόμενες ημέρες. δεν μπορούν να επιλυθούν. Εδώ είμαστε σε ένα άλλο στάδιο. Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τουρκίας να επιλυθούν» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Έχουμε τρία επίπεδα. Πρώτο επίπεδο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, απαραίτητα για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία ήδη σε κάποια από αυτά. Μέτρα της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας, δηλαδή θέματα στα οποία έχουν αμοιβαίο συμφέρον οι δύο χώρες τουρισμού, ενέργειας, αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο και ούτω καθεξής. Και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, περιλαμβανομένου και του μεταναστευτικού, που δεν είναι βέβαια ένα θέμα ήσσονος σημασίας, είναι πολύ σοβαρό» επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με το Μεταναστευτικό, σημείωσε πως έχουν πέσει οι ροές σημαντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως έχουν μειωθεί κατά 60% μετά την επίσκεψη του κ. Καιρίδη στην Τουρκία.

«Από εκεί και πέρα, έχουμε τα θέματα που είναι ο κύριος όγκος των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας. Εδώ η Τουρκία κατεβαίνει με όλες τις απόψεις της ανοιχτές. Δηλαδή, ένα παράδειγμα, δεν έχει αποσύρει τις τρεις επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ, όπου αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Από την άλλη πλευρά όμως και εμείς κατεβαίνουμε με τις δικές μας θέσεις που λένε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ο στόχος είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Διότι από τον διμερή διάλογο τόσα χρόνια δεν έχει προκύψει κάτι και εκτιμούμε ότι δεν θα προκύψει» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ