19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αθ. Μαυρομάτης: Η αξία των τοπικών ποικιλιών ερευνάται στην 6η επιστημονική συνάντηση στο ΑΠΘ

Η 6η επιστημονική συνάντηση για τις γηγενείς και τοπικές ποικιλίες, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ) 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί σύμπραξη δυνάμεων τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας, και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτελείου, Τμήμα Γεωπονίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καταδεικνύοντας ακριβώς την σφαιρικότητα της προσέγγισης του θέματος των παραδοσιακών καλλιεργειών και των τοπικών ποικιλιών. Το συνέδριο θα είναι δια ζώσης ενώ θα μπορέσουν όσοι θέλουν να το παρακολουθήσουν και από τον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/video-6i-diethnis-synantisi-gia-tis-topikes/
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Μαυρομάτη, καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, που μίλησε στην εκπομπή του πρωτογενούς τομέα της ΕΡΤ Κομοτηνής, οι τοπικές ποικιλίες αποτελούν τη σύνδεσή μας με την Ιστορία. Η παραγωγή είναι η μοναδική αξία και σε αυτή θα πρέπει να δοθεί η ουσία το ενδιαφέρον και η προοπτική.
«Στον αριθμό 75 θα είναι οι καλεσμένοι ομιλητές Έλληνες και ξένοι, που υπηρετούν με συνέπεια τις τοπικές ποικιλίες, έχουν ερευνήσει και καταγράψει την αξία τους στο παρελθόν και θα διερευνήσουν την αξία τους για το μέλλον και για τις τωρινές συνθήκες τις δύσκολες που ζούμε. Είναι σίγουρο πως όρος αυτάρκεια και η πολιτική που τον συνοδεύει, θα πρέπει να επιστρέψει στη ζωή μας», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.
Η προσπάθεια που είχε γίνει από το Εργαστήριο γενετικής Βελτίωσης Φυτών ωφέλησε πολλαπλά τα προϊόντα που συμπεριέλαβε τα απογείωσε στην κυριολεξία στις αγορές του εσωτερικού του εξωτερικού και έχουν μείνει ως προσπάθειες σήματα κατατεθέντα. Πρόκειται για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως το τοματάκι και η φάβα Σαντορίνης, Φασόλια Φενεού, Φασόλια Πρεσπών κ.α.
Η συνέντευξη του κ. Μαυρομάτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Εξ άλλου η προσπάθεια συνεχίζεται και με τις τοπικές ποικιλίες (Κόσμιο Ροδόπης) Φακής, ένα άλλο πρόγραμμα που αφορά τα Ψυχανθή, τα οποία τα παρακολουθούν 12 φορείς. Μάλιστα έχει γίνει και ένα άνοιγμα με τα θερμοκήπια της επιχείρησης Πλαστικά Θράκης, να ενσωματώσει και Ελληνικές ποικιλίες, για τα προϊόντα των οποίων έχουν ανοίξει οι δρόμοι της αγορά ήδη σε σημεία αγοράς της περιοχής.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ