18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ακυρώθηκαν τα δύο αιολικά στα Άγραφα. Το υπουργείο απέρριψε τις τροποποιήσεις της εταιρείας – Κοινή δήλωση δημάρχων Αγράφων, Πλαστήρα & Αργιθέας

από την έντυπη έκδοση

Πανηγυρίζουν οι δήμαρχοι Αγράφων, Πλαστήρα και Αργιθέας μετά τις δύο απορριπτικές αποφάσεις του Υπουργείου για τα αιολικά στα Άγραφα. Με κοινή τους ανακοίνωση χαιρετίζουν την απόφαση του ΥΠΕΝ. «Κερδίσαμε τη μάχη, αλλά ο αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων συνεχίζεται», τονίζουν.

Η νέα εταιρεία που εξαγόρασε τις δύο αρχικές “ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ” και “ΑΝΕΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ”, τροποποίησε τις μελέτες των έργων και από 40 ανεμογεννήτριες μείωσε τον αριθμό σε 20 και υπογειοποίησε το δίκτυο μεταφοράς. Η νέα μελέτη, όμως, προέβλεπε ισχυρές ανεμογεννήτριες με μήκος φτερών 75 μέτρων [150 (!) μέτρων το άνοιγμα του έλικα] με αποτέλεσμα οι νέες μελέτες να μη γίνουν  δεκτές από το Υπουργείο, που φαίνεται να αναζήτησε τρόπο να ακυρώσει τα έργα μετά τις ισχυρές κινητοποιήσεις.

Η εταιρεία, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει την προηγούμενη μελέτη η οποία έχει κερδηθεί σε 2 συνεδριάσεις του ΣτΕ και να προχωρήσει στην εγκατάσταση 40 ανεμογεννητριών αντί για 20, με εναέριο δίκτυο αντί για υπόγειο και με άνοιγμα φτερών 35 μέτρων αντί 75.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Παναγιώτη Νάνου, δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Ανδρέα Στεργίου, δήμου Αργιθέας και Αλέξη Καρδαμπίκη, δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, έχει ως εξής:

“ΣΩΘΗΚΕ Η ΝΙΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ”.

Με τις δύο πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έσβησε οριστικά ο κίνδυνος της καταστροφής της «κοιμωμένης των Αγράφων» από τις ανεμογεννήτριες.

Πρόκειται για σπουδαία συλλογική νίκη της κοινωνίας των πολιτών, την οποία χαιρετίζουμε ως δήμαρχοι των Θεσσαλικών και των Ευρυτανικών Αγράφων.

Πρόκειται για ηθική και πολιτική δικαίωση, όλων όσων ανά το Πανελλήνιο στρατεύτηκαν για τη σωτηρία των Αγράφων. Όσων υπερασπίστηκαν με κάθε τρόπο την προστασία του Περιβάλλοντος σε μία περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτιστικό και οικολογικό ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε όλους τους Συλλόγους και Φορείς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, τις Επιτροπές Αγώνα, κάθε πολίτη από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μέσα από την κοινή προσπάθεια συνέβαλλαν στη σωτηρία των Αγράφων από τα αιολικά.

Ειδικότερα ευχαριστούμε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, οι οποίοι ανάδειξαν το πρόβλημα και υπερασπίστηκαν την προστασία των Αγράφων. Η «νίκη της Νιάλας» είναι συλλογική και αποτελεί τη δικαίωση πολύχρονων αγώνων, αλλά και το δίδαγμα ότι κανένας δίκαιος αγώνας δεν χάνεται.

Κερδίσαμε τη μάχη, αλλά ο Αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων συνεχίζεται, γιατί η απειλή είναι εδώ. Τα υπόλοιπα βουνά της Αργιθέας, του Μουζακίου, των Ευρυτανικών Αγράφων συνεχίζουν να απειλούνται από τα αιολικά. Κάνουμε γνωστό ότι σχεδιάζονται επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, στο Βουτσικάκι, στη Καράβα και Χονδροσπάνι να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου.

Καλούμε όλους να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων, να παραμείνουν τα βουνά μας αναλλοίωτα, με την ιστορική, γεωλογική και οικολογική αρτιμέλεια που χάρισε η Φύση. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ μέσα  από ένα Εθνικό σχεδιασμό και  ένα Εθνικό χωροταξικό.

Απευθύνουμε  προσκλητήριο σε φορείς και πολίτες, να εντείνουμε τον ειρηνικό μας αγώνα για την προστασία των βουνοκορφών  των Αγράφων. Ο αγώνας συνεχίζεται σε πολιτικό, νομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Κερδήθηκε  μία κρίσιμη μάχη, συνεχίζουμε τον αγώνα  για τη σωτηρία των Αγράφων!”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ