4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω…”. Ο Δημήτρης Ελευθερίου για την εμφάνισή του στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών

Με επιτυχία και πολλές όμορφες στιγμές έπεσε, το απόγευμα της Κυριακής 14 Νοεμβρίου, η αυλαία του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Χιλιάδες αθλητές και αθλούμενοι έτρεξαν στην κλασική διαδρομή των 42χλμ ή τους παράλληλους αγώνες 5 και 10χλμ. Ανάμεσά τους, όπως κάθε χρόνο, ήταν και Ευρυτάνες δρομείς, που έζησαν τη χαρά τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο (αναλυτικό ρεπορτάζ συμμετοχών & αποτελεσμάτων δημοσίευσαν τα Ευρυτανικά Νέα).

Στις 9 το πρωί, από την ιστορική αφετηρία στον Μαραθώνα εκκίνησαν οι αθλητές-τριες του Μαραθωνίου. Χιλιάδες δρομείς, κάθε ηλικίας και αγωνιστικού επιπέδου, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους υπό τις επευφημίες των θεατών που είχαν καταλάβει τα πεζοδρόμια για να τους εμψυχώσουν, ενώ το χειροκρότημα επιβράβευσης δυνάμωνε καθώς έτρεχαν τα τελευταία μέτρα ως τον τερματισμό, μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παρότι αθλητής ορεινού τρεξίματος, ο 36χρονος Δημήτρης Ελευθερίου απέδειξε (ξανά) ότι τα καταφέρνει εξαιρετικά και στην άσφαλτο. Πετυχαίνοντας ατομικό ρεκόρ, ο Μεγαλοχωρίτης δρομέας τερμάτισε σε 02:42:44 και κατετάγη στην 28η θέση σε σύνολο επτά -και πλέον- χιλιάδων αθλητών-τριών.

“Πήγα εντελώς ριζοσπαστικά τη διαδρομή”

Πρόκειται για μια σπουδαία επίδοση για τον Ελευθερίου, που μάλλον αιφνιδίασε ακόμα και τον… ίδιο. «Έκανα εγγραφή την τελευταία στιγμή γιατί δεν με ‘έκαιγε’ να τρέξω σε φλατ επιφάνεια, μιας και δεν είχα κάνει καθόλου προπόνηση με ταχύτητες. Είπα, όμως, ότι θα πάω αφού είναι εδώ δίπλα μου, με σκοπό να κάνω κάτω από 3 ώρες και να βγει μια δυνατή προπόνηση -γιατί μου ερχόταν δύσκολο να πιάσω το 2:56:17 που είχα από το 2019», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Μεγαλοχωρίτης.

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τον αγώνα ήμουν Καρπενήσι και το Σάββατο έκανα time trial τη Χελιδόνα πάνω – κάτω για να δω πόσο θα το κάνω. Μετά, την Τετάρτη πάλι έκανα βουνό εδώ στην Αθήνα. Οπότε, σταμάτησα τις μέρες πριν τον Μαραθώνιο κάνοντας χαλαρά, μικρά τρεξίματα και έφτασα στην εκκίνηση χωρίς να περιμένω κάτι ιδιαίτερο, αλλά χωρίς καθόλου άγχος», τονίζει για την περίοδο πριν το 42άρι.

«Στον αγώνα είχα σκοπό να βρω έναν οριακό ρυθμό -όποιος και να ήταν αυτός- και να κάνω μια δυνατή κούρσα. Δεν μπήκα να πάω βόλτα, σε καμία περίπτωση», τονίζει και προσθέτει για το πώς έζησε τον Μαραθώνιο: «Όταν ξεκίνησα είδα ότι το σώμα δούλευε πολύ καλά και φαινόταν ξεκούραστο… για κάποιο λόγο. Οπότε, αυτό μου έδινε θάρρος και θράσος, μπορώ να πω, γιατί πήγα εντελώς ριζοσπαστικά τη διαδρομή. Έκανα το πρώτο ‘εύκολο’ 10αρι σε γρήγορο ρυθμό αλλά, ενώ όλοι κόβουν στα επόμενα δύο 10ρια (10 – 30κμ), εγώ πίεζα λες και ήταν μεμονωμένα 10ρια. Ανέβαινα πιο γρήγορα από το φλατ κομμάτι και αυτό με ‘μπούσταρε’ ακόμη περισσότερο. Ε, όταν έφτασα πλέον στο 31κμ, στον Σταυρό, και ένιωθα ακόμη τέλεια, λέω ‘τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι στραβά’ και πίεζα ακόμη περισσότερο λες και ήθελα να δω πότε θα… βγω off!».

«Είναι εκπληκτικό για μένα αυτό το πράγμα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκανα έναν τέτοιο χρόνο», λέει ο Ελευθερίου, που απόλαυσε τη διαδρομή και πέτυχε, παράλληλα, μια αξιοσημείωτη επίδοση, που του χάρισε θέση μέσα στην πρώτη 30άδα στη μεγαλύτερη δρομική διοργάνωση της Ελλάδας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ