25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρήση των αντιβιοτικών. Άρθρο του Διευθυντή του Κ.Υ. Φραγκίστας, κ. Ν. Παπανικολάου

Για την ευρύτερη αφύπνιση σε θέματα ορθής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα, όσο και στο νοσοκομειακό χώρο, καθώς και των αυξανόμενων κινδύνων που εγκυμονεί η μικροβιακή αντοχή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (εντός του Νοεμβρίου κάθε έτους).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (ECDC) έχει ορίσει επίσης την 18η Νοεμβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, τόσο των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά φάρμακα, όσο και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική τους χρήση.
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία επαγρύπνησης «Go Blue για την Αντίσταση στα Αντιμικροβιακά» και το κτήριο θα φωταγωγηθεί μπλε. Παράλληλα, ο Δ/ντής του Κέντρου Υγείας κ. Παπανικολάου Νίκος απέστειλε επιστολή σύμφωνα με το πρότυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, στον Δήμαρχο Αγράφων και στον Δήμαρχο Καρπενησίου, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα να φωταγωγήσουν με μπλε φωτισμό κατά την κρίση τους εμβληματικούς δημόσιους χώρους, κτήρια ή μνημεία την 23η Νοεμβρίου 2021, ως συμβολική επισήμανση του τέλους της Παγκόσμιας Εβδομάδας από 18 έως 24 Νοεμβρίου που είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση-επαγρύπνηση για την αντίσταση που έχει αναπτυχθεί στα αντιβιοτικά. Με την συμβολική αυτή κίνηση καλούνται να συνταχθούν οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στη παγκόσμια «χρωματική» καμπάνια που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και να ενισχύσουν την προσπάθεια διάχυσης της ενημέρωσης για την αντίσταση στους αντιμικροβιακούς παράγοντες σε όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, δίνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα στους αρμόδιους που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος για ανάληψη ουσιαστικών δράσεων/παρεμβάσεων.
Παράλληλα, πλούσιο σχετικό ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια-τρίπτυχα-αφισέτες κ.λπ.) έχει αποσταλεί από το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας σε όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία που εποπτεύει με την προτροπή στους αγροτικούς ιατρούς για εντατικοποίηση της ενημέρωσης του πληθυσμού της περιοχής τους για το θέμα ενώ τονίζεται ιδιαίτερα η κρισιμότητα της συγκυρίας της πανδημίας COVID-19 και η τρομακτική στις περισσότερες περιπτώσεις αναίτια και ατεκμηρίωτη αύξηση χορήγησης/χρήσης αντιβιοτικών που παρατηρήθηκε στη χώρα.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.
Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους, όσο και στη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.
Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).
Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας!

Αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε
για τη χρήση των αντιβιοτικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αρνητική πρωτιά! Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτιάς είναι να έχουμε και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων στα οποία τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Επιπλέον, υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον παραγωγή νέων αντιβιοτικών δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια. Άρα φαίνεται ότι φτάσαμε στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»!Μια νέα απειλή! Πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες. Σήμερα εμφανίζεται μια καινούργια απειλή: πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων! Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.Βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, μόνη θα περάσει! Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι (αφού μόνοι μας θα γίνουμε καλά σε 3-4 ημέρες!) ή ακόμα ότι θα προλάβουμε επιπλοκές όπως είναι οι λοιμώξεις από βακτήρια.Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν επιμένουμε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό να μας δώσει αντιβιοτικό. Μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να καθορίσει το είδος του αντιβιοτικού, τη δόση, τον τρόπο χορήγησης και για πόσο χρόνο θα το πάρουμε. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ από μόνοι μας αντιβιοτικά που τα είχαμε στο σπίτι μας από προηγούμενη χρήση.Δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Έτσι αν στο μέλλον χρειαστούμε τα αντιβιοτικά για την θεραπεία μίας βακτηριακής λοίμωξης, δεν θα είναι πια αποτελεσματικά.
Προσοχή! Ο ασθενής που έλαβε αντιβιοτικά και απέκτησε ανθεκτικά μικρόβια, θα τα διασπείρει στους συγγενείς του και σε άλλους συνανθρώπους του που δεν έχουν πάρει αντιβιοτικά. Είναι ευθύνη όλων μας!
Αν σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, τότε προοδευτικά τα μικρόβια ξαναγίνονται ευαίσθητα στα αντιβιοτικά και επομένως δραστικά και πολύτιμα όπλα έναντι των μικροβίων.
Λοιπόν: Ας χρησιμοποιήσουμε τα αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητα! Λιγότερο συχνά και πιο σωστά! Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ