19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αλ.Τσίπρας για εργασιακά: Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο (video)

Mε αφορμή την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις  καταγγελίες εργαζομένων σε ταχυμεταφορές για εκβιαστικές πρακτικές ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην ομιλία του στην 85η ΔΕΘ ότι «η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. «όχι μόνο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά το βάσιμο λόγο απόλυσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, το 650 € το μήνα εμείς το φέραμε, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων την ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για πρώτη φορά ως ελεγκτικός μηχανισμός. Τη δυνατότητα στους εργοδότες να καταγράφουν τις υπερωρίες. Θυμηθείτε τι είχε γίνει με τις τράπεζες και τις ποινές για χιλιάδες εργατοώρες που δεν δηλώνονταν και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας πάει κι ακόμα πιο πίσω».

 Ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε το δικαίωμα – Η αναφορά στην εταιρεία ταχυμεταφορών

«Αυτό που συνέβη με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοικτά εκβίασε τους εργαζόμενούς της να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλιώς θα χάσουν τη δουλειά, είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί ο ν. Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα».

Όπως αναρωτήτηκε ο κ. Τσίπρας, «ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη όταν τον απειλεί ότι θα τον απολύσει; Έδωσε τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν σχέση εργασίας αυτοαπασχολούμενου. Γι’ αυτό είδαμε αυτό που είδαμε. Η δική μας δέσμευση είναι πολύ σαφής. Δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας. Άρα αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι θα έχουν δικαιώματα. Θα έχουν τα δώρα τους, θα έχουν τις άδεις τους. Όταν θα έχουν κάποιο εργατικό ατύχημα και θα βρίσκονται στο νοσοκομείο θα πληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας.

Πιέσεις από επιχειρηματικά λόμπι

Σήμερα είμαστε στο δρόμο της εργασιακής ζούγκλας. Δεν δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας αλλά κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες αυτό που νομοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης. Δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας», είπε και προσέθεσε: «Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων σέβεται τους εργαζόμενους. Αυτή είναι όμως η νέα μορφή επιχειρηματικότητας, χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς πλαίσιο. Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία το συγκεκριμένο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι ασκήθηκαν πολύ συγκεκριμένες πιέσεις, από πολύ συγκεκριμένα λόμπι επιχειρηματιών που έχουν επιχειρήσεις στον τομέα αυτό. Αυτό δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το βρω, ας το βρει η ερευνητική δημοσιογραφία.

Είναι προφανές ότι αυτό το πλέγμα αντιεργατικών ρυθμίσεων και νόμων με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να δώσουμε μια προοπτική για τον κόσμο της εργασίας».

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ