29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αλ. Τσίπρας – ΔΕΘ: Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη η προκήρυξη των εκλογών

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ που δίνει αυτήν την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τις κυβερνητικές παροχές προς τους νέους: «Η δημοσκοπική αναγκαιότητα του κυρίου Μητσοτάκη τον ανάγκασε να ασχοληθεί με μία κοινωνική ομάδα την οποία έχει αμελήσει, τους νέους. Μέχρι τώρα ήταν οι ανέμελοι που είχαν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού, δεν είχαν δικαίωμα ούτε να βγουν στις πλατείες και έτρωγαν ξύλο. Ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης. Αυτοί αποκλείστηκαν για πρώτη φορά στην ακαδημαϊκή ιστορία, 40.000 νέοι έμειναν εκτός. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabyte και χαρτζιλίκια. Θέλουν προοπτική και σχέδιο ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα. Εμείς εχθές επιχειρήσαμε να μιλήσουμε για τις δικές μας αλλαγές και για όραμα ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα αρχή στον τόπο που να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους νέους να μείνουν εδώ, να σπουδάσουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ και να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Καταθέσαμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας για την αλλαγή του πλαισίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μία κατά την άποψή μου ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που βάζει στο επίκεντρο την αξία της γνώσης και δεν θέτει ταξικούς φραγμούς στους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν και δίνει μία σημαντική προοπτική για τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους. Επίσης κάναμε την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κυρίως στους νέους ανθρώπους. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε τη ρατσιστική διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό. Οι συνθήκες ανασφάλειας στην εργασία αφορούν κυρίως χιλιάδες ανθρώπους. Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα μία συνολικότερη στρατηγική για να καταπολεμήσουμε το brain drain και το δημογραφικό πρόβλημα γυρνάει χώρα και διώχνει τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Σε σχέση με το ζήτημα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά εκλογές

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός επιθυμεί εκλογές. Αν έχεις το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

«Ψάχνει συμμέτοχους στην ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα σε αυτόν ανήκει. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι για κάθε εκδοχή. Αυτό που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης σε συνθήκες κρίσης, που ζητούσε κάθε μέρα εκλογές, αυτό εγώ δεν θα το κάνω, δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοιου είδους αντιπολίτευση.  Εμείς είμαστε έτοιμοι.  Ο κύριος Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να την προλάβει, αυτή είναι η πραγματικότητα.  Οι μάγκες περί γαλοπούλας που θυμίζουν λίγο παιδιά έκτης Δημοτικού ή οπαδούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν αναδεικνύουν επιρροή αλλά το αντίθετο από αυτό.  Καμιά φορά αναδεικνύουν και αδυναμία.  Σε κάθε περίπτωση θα το συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός θυμίζοντας του ότι ήταν αυτός που κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία κατά πρόσωπο τηλεμαχία».

Για τη διαχείριση της πανδημίας: “Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών-Απευθύνω έκκληση για εμβολιασμό σε όλους”

Απαντώντας για το ενδεχόμενο επέκταση της υποχρεωτικότητας και αν νέα πιθανή έξαρση της πανδημίας έχει πολιτικές συνέπειες προχώρησε σε σύγκριση με τα στοιχεία της πανδημίας σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, καταλογίζοντας της αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.

Τα κρούσματα πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 14.000 σήμερα 625.000. Αυτά τα στοιχεία είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας της διαχείρισης της πανδημίας. Από τον Αύγουστο και μετά είναι δεύτερη σε κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και δεύτερη σε θανάτους ανά 1 εκ πληθυσμού. Η δυσμενής πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν επετεύχθησαν παρά το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πανηγυρίσει δυο φορές τη νίκη επί της πανδημίας» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως στους εμβολιασμούς τα επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά στη χώρα. «Η σχετική καμπύλη έχει επιπεδωθεί, διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες καθώς έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη τους» είπε.

Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία ανέφερε, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε.

Είπε πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» προσέθεσε και τόνισε:

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας».

Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση και το κόμμα που ενδέχεται να συνεργαστεί σε περίπτωση νίκης στις επόμενες εκλογές

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση, που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας μια διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Μια πολιτική που θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων. Στις μεγάλες αγωνίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Στο αίσθημα της ανασφάλειας. Στην ανασφάλεια για τη ζωή, για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, για τον μισθό, για την αξιοπρέπεια. Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή αν η χώρα θα αποκτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή. Εμείς έχουμε θέσει και τον στόχο και το κρίσιμο πρόταγμα και δίλημμα των επόμενων εκλογών. Θα έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που θα είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δηλαδή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μια εξέλιξη σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής με στόχο να έρθουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που σας περιγράψαμε. Ένα πρόγραμμα σε μια κατεύθυνση προοδευτική. Πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η προεκλογική περίοδος. Η προεκλογική περίοδος με τη μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από ένα κρίσιμο γεγονός, τη λαϊκή ετυμηγορία. Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις και την επόμενη ημέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Φοροελαφρύνσεις για τους λίγους

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί πολιτικές που αφήνουν απέξω τη μεσαία τάξη. «Αν ήθελε η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και πως θα τελικά νομοθετήσει για το 0.4 % και όχι για τη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, ας ερχόταν να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. «Δεν είναι ηθικό για έναν πρωθυπουργό να νομοθετεί για μια τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία μετρά και το τελευταίο ευρώ» αναφερόμενος στο μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του» είπε.

Σημείωσε δε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, κοστολογούνται κοντά στα 2 δις. Για τη μερική διαγραφή ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται στο 1,7 δις θα είναι άπαξ αλλιώς μελλοντικά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Για το σύστημα Υγείας

«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.  Αν θέλουμε να κάνουμε μία ριζική μεταρρύθμιση στο Εθνικό σύστημα Υγείας δεν είναι αναγκαίο μόνο να ενισχύσουμε τους πόρους,  είναι απαραίτητη προϋπόθεση το καταλαβαίνουμε όλοι,  είναι αναγκαίο να γίνει μία γενναία ανακατανομή των πόρων και εντός του συστήματος.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει προσφορά θέσεων υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και δεν υπάρχει προσφορά δεν επιλέγουν οι νέοι πτυχιούχοι γιατροί τη χώρα μας.  Το πρόβλημα αυτό είναι πιο οξυμένο σε επαρχιακά νοσοκομεία και αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα είτε να πάνε στο εξωτερικό.  Μιλώντας με την ελληνική κοινότητα στη Σουηδία μου είπαν ότι χιλιάδες Έλληνες γιατροί βρίσκονται εκεί αλλά και σε άλλες χώρες.  Ως πολιτεία χρηματοδοτούμε την εκπαίδευση των ανθρώπων και μετά πάνε να στελεχώσουν άλλες οικονομίες.  Πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και εγώ δεν βρίσκω άλλο από τη ριζική αναβάθμιση το Μισθολόγιο και με μία ριζική αλλαγή του ΕΣΥ».

Σε σχέση με τη σύνθεση μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί είτε μέσα από την κοινωνία, είτε μέσα από τα κινήματα, είτε μέσω εκπροσώπους ορισμένων κοινωνικών ομάδων και όχι κατ ανάγκη εκπρόσωποι του κόμματος.  Ο στόχος μας και η απόφασή μας είναι να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ