25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΑμεΑ: Η προσβασιμότητα και η διεκδίκηση δικαιωμάτων σε μία κοινωνία “εχθρική”

Διαδραστικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Όπως τόνισε η δικηγόρος και πρόεδρος σε ειδικό σχολείο Αρετή Μπατά, μητέρα και η ίδια ενός γιου με αυτισμό, του Ηλία, επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά την ένταξη, την εκπαίδευση και την εισαγωγή αυτών των ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είμαστε πολύ πίσω, διότι 30 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία, διεκδικούμε τα αυτονόητα, δηλαδή την εκπαίδευση και την προσβασιμότητα σε μία κοινωνία εχθρική. Η κα Μπατά, αναφέρθηκε μάλιστα στο περιστατικό ενός παιδιού με αυτισμό στην Κρήτη που έπαθε κρίση πανικού και το κατέβασαν από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα οι γονείς του να κάνουν μήνυση στην αεροπορική εταιρεία. “Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι κυρίως στους ενήλικους αυτιστικούς ανθρώπους, με τους γονείς τους να προσπαθούν να ζήσουν όσο περισσότερο μπορούν, καθώς, όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή, δεν υπάρχουν δομές για να τα περιθάλψουν” και συνέχισε η κα Μπατά… “Αυτό που λένε σε έναν γονιό που έχει παιδί με αναπηρία είναι τι σταυρό κουβαλάς… το παιδί δεν είναι σταυρός…δεν θέλουμε οίκτο, αλλά αγάπη και αποδοχή”, κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Μπατά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Σπανό, Εκπαιδευτικό, ” οι πόρτες είναι κλειστές μέχρι να ανοίξουν… έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά βήματα σε επίπεδο νοοτροπίας”.

Μαθητές μπήκαν στη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε μία βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας. Η κα Αναστασία Τσώνη, Διευθύντρια του σχολείου, τόνισε την ανάγκη όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές χαρές, προσθέτοντας ότι η ανομοιομορφία είναι αυτή που δίνει το νόημα και την ομορφιά του διαφορετικού στο παζλ της ζωής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ