19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανέβασαν ξανά ρολά τα καταστήματα στην αγορά του Καρπενησίου. Οι κανόνες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου

Από το πρωί της Δευτέρας (18/1) τα εμπορικά καταστήματα στο Καρπενήσι άνοιξαν ξανά και άρχισαν να υποδέχονται πελάτες· εξαίρεση αποτελούν οι «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα μαγαζιά άνοιξαν με τη μέθοδο click away. Έμποροι και καταστηματάρχες της ευρυτανικής πρωτεύουσας επέστρεψαν πίσω από τους πάγκους των επιχειρήσεών τους, ελπίζοντας σε αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης, που δοκιμάζεται εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ άνοιξαν, επίσης, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής κ.α.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, προβλέπει τα εξής:

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

-Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.

-Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και διαιτολογικών υπηρεσιών

Οι ειδικοί όροι λειτουργίας για τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08: είναι οι εξής:

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

-Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

-Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας,  απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

-Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (κωδικός “2” στο 13033, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ