19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι εποχικοί πυροσβέστες στο κλιμάκιο της Γρανίτσας Αγράφων. Σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος

από την έντυπη έκδοση

Από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Μαΐου -στις 5/5 λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς- έγινε η έναρξη της υπηρεσίας των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης ανά την επικράτεια. Στην Ευρυτανία, πέντε εποχικοί πυροσβέστες ενισχύουν το Π.Κ. Γρανίτσας.

Τον περασμένο Μάιο είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη πέντε (5) ατόμων για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων, που από την ίδρυσή του το… 2009, παρέμενε ανενεργό.

Στελεχώθηκε με μόνιμους (μέσω μεταθέσεων) και εποχικούς πυροσβέστες και ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη πυροπροστασίας και πυρασφάλειας μιας εκτεταμένης γεωγραφικής περιοχής, με δύσβατο ανάγλυφο.

Η σύμβαση των πέντε εποχικών πυροσβεστών είχε λήξει με το πέρας του εξαμήνου (31 Οκτωβρίου ’20) και πριν από λίγες ημέρες οι συμβασιούχοι ένστολοι ανέλαβαν εκ νέου καθήκοντα στη Γρανίτσα, παράλληλα με την έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου· πρόκειται για τις ειδικότητες εργατών (3 άτομα) και οδηγών (2). Στο κλιμάκιο, που καλύπτει την περιοχή των Αγράφων, απασχολείται πλέον προσωπικό 14 πυροσβεστών.

«Εισάγουμε νέα επιχειρησιακά δεδομένα, ενισχύουμε τον εναέριο στόλο μας, ενισχύουμε τις επίγειες δυνάμεις μας με τους 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν ήδη την εμπειρία της περσινής χρονιάς, με τα 80 νέα εποχικά κλιμάκια, για τα οποία αξιολογήσαμε τη συμβολή τους πέρυσι και θα αποτελέσουν τη βάση του σχεδιασμού μας και φέτος», σημείωσε για τον ρόλο των εποχικών πυροσβεστών, που για 6 μήνες θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών (και όχι μόνο) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και τα εγκαίνια του Π.Κ. Γρανίτσας πέρυσι το καλοκαίρι (ΦΩΤΟ).

Έναρξη αντιπυρικής – Πρόστιμα από 200 ευρώ

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου (σύμφωνα με το αρθ.1 της ΚΥΑ 12030Φ.109.1/1999). Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής, στατιστικά, η πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάθε χρόνο, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την προστασία και την αποτροπή πυρκαγιάς είναι η πρόληψη, σημειώνουν οι αρμόδιοι, και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τον νόμο που απαγορεύει οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού ατόμου να βάζει φωτιά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ (το ελάχιστο), σε συνδυασμό πάντα με τις ποινικές ευθύνες, καθώς σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ