26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του “φανού” στα χωριά των Αγράφων Ευρυτανίας (vid)

Ένα από τα πιο παλιά και ιδιαίτερα έθιμα της νύχτας της Ανάστασης στην Ευρυτανία είναι εκείνο του «Φανού», που αναβιώνει σε χωριά όπως το Κερασοχώρι, το Ραπτόπουλο, τα Άγραφα.

Όπως κάθε χρόνο, οι νέοι των χωριών συγκέντρωσαν τις προηγούμενες ημέρες κλαδιά από έλατα («μπάτσες» ή «λατσούδια»), τα οποία τοποθέτησαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο από κορμούς. Μόλις ο παπάς του χωριού αναφώνησε «Χριστός Ανέστη», το σύνθημα είχε δοθεί και ο σωρός από τα κλαδιά παραδόθηκε στη φωτιά: οι ντόπιοι με αυτόν τον τρόπο έκαψαν τον Ιούδα.

“Σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά περνά το έθιμο του φανού. Παραμονές του Μεγάλου Σαββάτου, από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά ξεκινούν οι ετοιμασίες της δημιουργίας του φανού. Μεγάλα κλαδιά ελάτου (οι λεγόμενες μπάτσες στην τοπική διάλεκτο) κόπτονται και μεταφέρονται στην κορυφή του λόφου Καραούλι. Εκεί στοιβάζονται και τη στιγμή της Αναστάσεως, μολις οι καμπάνες αρχίσουν να ηχούν χαρμόσυνα και ακουστεί το ‘Χριστός Ανέστη’, παραδίδονται στην πυρά”, αναφέρουν για το έθιμο οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου απανταχού Κερασοβιτών “Το Καραούλι”. Και προσθέτουν: “Όπως η Αναστάση του Χριστού συμβολίζει τη νικη της ζωής κατά του θανάτου, έτσι και η φωτιά, συμβολίζει τη νίκη του φωτός κατά του σκότους. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν για τη διαιώνιση της τοπικής παράδοσης. Ο Σύλλογος μας εύχεται σε όλες και όλους καλή Ανάσταση με υγεία!”.

Το «κάψιμο του Ιούδα» είναι ένα έθιμο που συναντάται, σε διάφορες παραλλαγές του, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι πιστοί «τιμωρούν» τον προδότη του Ιησού, πυρπολώντας είτε ομοίωμά του, είτε αυτοσχέδια κατασκευή από ξύλα, άχυρα κ.α.

[ΦΩΤΟ. Αριστερά, οι ετοιμασίες δημιουργίας του φανού στο Κερασοχώρι, δεξιά ο φανός στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας – ΒΙΝΤΕΟ. Στο Ραπτόπουλο]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ