28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Αναζητώντας το τοπίο”, του Γιάννη Καστρίτση. Εγκαινιάστηκε στη Λάρισα η νέα έκθεση του Ευρυτάνα εικαστικού (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Μέχρι τις 29 Μαρτίου 2024 θα λειτουργεί η ατομική έκθεση του Γιάννη Καστρίτση με τίτλο “Αναζητώντας το τοπίο, έργα σε χαρτί”, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (12/2) σε γκαλερί τέχνης στη Λάρισα

Στη νέα του έκθεση, ο Γιάννης Καστρίτσης, από τη Δάφνη Αγράφων, παρουσιάζει μια σειρά έργων ζωγραφικής σε χαρτί. Τα έργα πραγματεύονται τη διαρκή ενασχόληση του ζωγράφου με τη φύση και την απόπειρα μετάπλασής της σε ζωγραφική πράξη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, στη γκαλερί σύγχρονης CASK (Όσσης 3) στη Λάρισα, ενώ τα έργα θα εκτίθενται μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Με έμπνευση την Ευρυτανία

Οι αφορμές για τη δημιουργία των έργων προέρχονται, κυρίως, από τη φύση της Ευρυτανίας, όπου ο Καστρίτσης περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας όπου εργάζεται ως καθηγητής στη Σχολή καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με ποικίλα υλικά, με βάση πάντα το χαρτί αποδίδει, είτε εκ του φυσικού, είτε συνδυαστικά μέσω μνήμης και παρατήρησης, το τοπίο στις διάφορες εικαστικές εκδοχές του.

«Το χαρτί, ως μέσο υποδέχεται με έναν μοναδικό τρόπο τόσο τα υλικά όσο και τις χειρονομίες. Μοιάζει να καταγράφει στην εύθραυστη επιφάνειά του, με άμεσο τρόπο τις πιο λεπτεπίλεπτες κινήσεις του χεριού και του σώματος καθιστώντας το μοναδικό, ιδιαίτερο και αυτόνομο μέσο», λέει ο Ευρυτάνας εικαστικός και προσθέτει: «Υπάρχει μια απρόσμενη δυσκολία στη ζωγραφική τοπίου, κάθε φορά μια καινούρια εμπειρία μια νέα πρόκληση. Τι να πρωτοδείς, τι να επιλέξεις, πώς να αποδώσεις αυτή τη μοναδική, διαρκώς μεταλλασσόμενη και ανεξάντλητη εμπειρία;».

«Ξεκινώ», σημειώνει για τα νέα του έργα ο Γιάννης Καστρίτσης, «προσποιούμενος τον αδαή, κάποιον που επιθυμεί να ανακαλύψει και να ονοματοδοτήσει από την αρχή, μέσω της ζωγραφικής πράξης την αισθητηριακή οπτική του εμπειρία, τη φύση. Μπροστά στη φύση, το έργο μοιάζει αδύναμο αντίγραφο, με τη μεταφορά του όμως σε ένα ουδέτερο περιβάλλον αποκτά τη δική του αυτονομία και οντότητα. Αυτή η αίσθηση της αποτυχίας, του ανικανοποίητου, είναι πάντα παρούσα κυρίως στην ζωγραφική εκ του φυσικού. Είναι όμως ταυτόχρονα και η κινητήρια δύναμη της καλλιτεχνικής συνέχειας, της διαρκούς επιστροφής στο αστείρευτο, ανεξερεύνητο, υλικό της φύσης. Μια επιστροφή βαθιά στο καταγωγικό μας παρελθόν, μια επιστροφή σε εμάς τούς ίδιους».

Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε στη Δάφνη Ευρυτανίας το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1985-1990) στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης (1990 -1993), ενώ παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας και χαρακτικής. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Από το 2007 διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ