19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αναμνήσεις απ’ το έθιμο της “γουρνοχαράς” στο Στένωμα Ευρυτανίας – Χριστούγεννα άλλων εποχών στην Ευρυτανία

Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ευρυτανίας που χάθηκαν στο πέρας των δεκαετιών.

Η «γουρ(ου)νοχαρά» ήταν κάποτε το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων για το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας, καθώς τις ημέρες πριν τη γιορτή της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για έναν χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ο Στέφανος Λιόντης περιγράφει στο facebook σκηνές από το έθιμο στο Στένωμα Ευρυτανίας, απ’ όπου και η φωτογραφία. Γράφει για τη γουρνοχαρά:

“Τα τελευταία χρόνια ανεβάζω κάθε χρόνο, αυτή την φωτογραφία που τη ζήσαμε στα πρόσφατα χρόνια και δεν θα την ξαναζήσουμε ποτέ.

Τέτοιες μέρες μαζευόμασταν όλα τα τότε παιδιά του χωριού και σφάζαμε με την σειρά τα γουρούνια των νοικοκυραίων του χωριού μας . Στην φωτογραφία αυτή η κουστωδία της εκτέλεσης είναι: η Ανθούλα Λιόντη, επικεφαλής με το γουρνοκάκαβο και από πίσω την ακολουθούν αμέριμνα τα γουρούνια της που της είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη μιας και κάθε μέρα για έναν χρόνο τα τάιζε και τα καθάριζε.

Πού να ήξεραν ότι μετά από μισή ώρα θα τα εκτελούσαμε με τον πιο βάρβαρο τρόπο…

Ακολουθούν ο Νίκος Κουτσομήτρος (εκτελεστής), ο Λάζος Μπανιάς, ο Βασιλάκης Καλύβας, ο Βασίλης Λιόντης κ.λ.π.

Το γουρνοκούμασο ήταν στα περιβόλια απέναντι από το σπίτι της Στυλιογιώργαινας (όλα του γουρνοκούμασα τότε ήταν έξω από το χωριό για να μη μυρίζουνε!!)

Η ειρωνεία είναι ότι αυτόν τον γολγοθά των αμέριμνων και άκακων γουρουνιών, ο αδηφάγος άνθρωπος την ονόμασε ‘’γουρνοχαρά’’. Τι ειρωνεία Θεέ μου!!

Σκηνές που διηγώντας τες, να κλαις…

Η φωτογραφία είναι πάνω από το σπίτι του Χρήστου Μπανιά και είναι τραβηγμένη με την πρώτη επαγγελματική μου μηχανή, μια ρώσικη ZENITH που την είχα αγοράσει με τις οικονομίες μου από το φωτογραφείο του Καλαντζή στο Καρπενήσι…”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ