12 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αναρριχητές από όλη την Ελλάδα θα ανταμώσουν στ’ Άγραφα, το διήμερο 11 & 12 Αυγούστου. Όσα θα γίνουν στο 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ

Όπως έχουν γράψει και κατά το παρελθόν τα Ευρυτανικά Νέα, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Βαλαώρας και Τοπόλιανων, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, με πρωτεργάτη τον ορειβάτη και πρόεδρο του συλλόγου, Θωμά Νταβαρίνο, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης των αναρριχητικών πεδίων, μέσω της διάνοιξης νέων διαδρομών (για κάθε επίπεδο και ηλικία) και σχετικών εκδηλώσεων γνωριμίας με το άθλημα. Επιστέγασμα του εγχειρήματος θα αποτελέσει το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ, που θα συνδιοργανωθεί από τον Ο.Σ. Αγράφων, τον Δήμο Αγράφων, την Π.Ε. Ευρυτανίας και τον Ο.Π.Α.ΣΤΕ., την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022. Θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, river trekking, rappel, ορειβασία, deep water solo event, πεζοπορία, προβολή ταινίας και river party με το γνωστό Dj Valentino.

«Η Π.Ε. Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδιοργανώνοντας το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 11 και 12 Αυγούστου 2022, στο πεδίο Εύρυτος και στα αναρριχητικά πεδία στο Φαράγγι Μπουζουνίκου, φιλοδοξώντας να τα αναδείξουμε σε κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό στην Ελλάδας. Επίσης, θα γίνουν παράλληλες δράσεις τόσο στην κοίτη του Γρανιτσιώτη, όσο και στη Λίμνη Κρεμαστών. Οι συγκεκριμένες δράσεις δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και αναψυχής ήπιας μορφής, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τους περιβαλλοντικούς πόρους των φαραγγιών, της λίμνης και των ευρύτερων παραλίμνιων περιοχών. Μείνετε συντονισμένοι», αναφέρει για το αναρριχητικό διήμερο ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός.

«Η πρώτη πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση στα Άγραφα φέτος, είναι γεγονός. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, ο Δήμος Αγράφων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καλούν αναρριχητές, ορειβάτες, περιπατητές, αλλά κι όλους τους φίλους της φύσης και του βουνού να έρθουν σε ένα μοναδικό αυγουστιάτικο διήμερο για να συναντήσουν φίλους, να αναρριχηθούν σε διάφορα πεδία, να συμμετέχουν στα διάφορα δρώμενα της διοργάνωσης και να διασκεδάσουν κοντά ή μακριά από τα βράχια, στα κρυστάλλινα νερά του Αχελώου και να ζήσουν από κοντά τις μοναδικές ομορφιές των Αγράφων», δηλώνει, αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή τόσο παιδιών, όσο και ενηλίκων, είτε αρχαρίων, είτε έμπειρων. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το πρωί της Πέμπτης (11/8) με αναρρίχηση για παιδιά στο Φαράγγι Μπουζονίκου, υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), ενώ θα ακολουθήσει ποταμοδιάσχιση (river trekking) στον Γρανιτσιώτη. Το απόγευμα (4-7μμ) θα γίνει αναρρίχηση και rappel για ενήλικες στο πεδίο Εύρυτος (στα Τοπόλιανα), όπως και επίδειξη εξοπλισμού από έμπειρους εκπαιδευτές, ενώ η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ προγραμματίζεται για τις 8 το βράδυ, στο Φαράγγι Μπουζονίκου. Η 1η ημέρα θα ολοκληρωθεί με προβολή ταινίας με θέμα την αναρρίχηση.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, η ημέρα θα ξεκινήσει ξανά με αναρρίχηση για παιδιά και εξόρμηση στον Γρανιτσιώτη (10-1), ενώ ενδιαφέρον θα έχει το deep water solo event στη Λίμνη Κρεμαστών, που θα απευθύνεται σε έμπειρους αναρριχητές και θα περιλαμβάνει αναρρίχηση πάνω από τα νερά του Αχελώου. Προγραμματίζεται, επίσης, πεζοπορία και ξενάγηση στο αρχαίο κάστρο πάνω από τον Αχελώο, με την αυλαία του 2ήμερου φεστιβάλ να κλείνει με παραποτάμιο πάρτι στον Άη Γιάννη (Βέρνικο), παρουσία του γνωστού Dj Valentino.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ