28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανεβάζει ρυθμούς ο τουρισμός τις τελευταίες εβδομάδες – Εφικτός ο στόχος του 50%

Ανεβάζει ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρισμός και οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά ο στόχος που είχε εξ αρχής τεθεί για έσοδα στο 50% αυτών του 2019, τελικά να μην είναι και τόσο ανέφικτος όσο τουλάχιστον φαινόταν στις αρχές του μήνα.

Καλύτερα των προσδοκιών κινείται μέχρι σήμερα ο τουρισμός, σε σχέση τουλάχιστον με τις απαισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν στις αρχές του μήνα, με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και την Βρετανία πεισματικά να αρνείται στους πολίτες της – οι εμβολιασμένοι – το δικαίωμα να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα.

Ωστόσο αυτά μάλλον δείχνουν να μην έχουν επηρεάσει τόσο πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Δέλτα τελικά δεν δείχνει να είναι τόσο ισχυρή όσο αρχικά φάνηκε. Ναι μεν υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο αυτή δεν δείχνει να ξεφεύγει από κάποια όρια, ενώ για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

«Απόβαση» των Βρετανών

Από την άλλη οι Βρετανοί τουρίστες κάνουν πραγματική απόβαση στην Ελλάδα, λες και θέλουν να καλύψουν το χαμένο, σε χρόνο έδαφος.

Απόρροια των παραπάνω οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» να κινούνται αυτή την περίοδο στο 70% αυτών του 2019, που ήταν μία χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα με το απόλυτο ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις. Παράλληλα είδος εν εξαφανίσει είναι την περίοδο αυτή και μέχρι τις 20 Αυγούστου κατάλυμα σε κάποια από τους δημοφιλείς προορισμούς. Αν κάποιος βρει τότε η τιμή θα είναι εξωφρενική.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι εφόσον η εικόνα αυτή αναλογικά διατηρηθεί τόσο τον Αύγουστο όσο και τους δύο επόμενου μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε είναι εφικτό να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος που έκανε λόγο για έσοδα στα επίπεδα του 50% αυτών του 2019.

click4more: Κορονοϊός: Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για τοπικά lockdown σε νησιά

Όπως σημείωσε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, «η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει».

Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση, επισήμανε τα εξής στοιχεία: «Τον Ιούνιο πέρυσι ήμασταν κλειστοί, φέτος άνοιξαν τα ξενοδοχεία, είχαν μια μέση πληρότητα 45%. Τον Ιούλιο, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60-85% πανελλαδικά».

Σε ότι αφορά τα έσοδα σαφείς εκτιμήσεις πράγματι δεν μπορούν να γίνουν για το πως πάει η χρονιά. Αναφορικά με τις αφίξεις όμως, αυτές την ημέρες αυτές κινούνται στα επίπεδα ακόμη και του 70% σε σχέση με αυτές του 2019.

«Κλειδί» ο Αύγουστος 

Όπως είναι βέβαια αναμενόμενο πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχει η αγορά τον Αύγουστο που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του χρόνου. Το 2019 τον ίδιο μήνα οι αφίξεις έφτασαν 6,8 εκατ. και οι εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 4,2 δισ.

Ο Ιούλιος φαίνεται να κλείνει τηρουμένων των αναλογιών σε καλύτερα επίπεδα των προβλέψεων. Οι αφίξεις αγγίζουν τα 2,8 εκατ. από όταν άνοιξε επισήμως ο τουρισμός, στα μέσα Μαΐου έως και την προηγούμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό όταν τα γίνει ταμείο για τον Ιούλιο το νούμερο αυτό να υπερβαίνει τα 3 εκατ.

Αναφορικά με τους προορισμούς σταθερά καλά πάνε Μύκονος και η Σαντορίνη που παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση, ενώ ενδιαφέρον και κρατήσεις από ξένους τουρίστες υπάρχουν και για άλλα νησιά, ενώ αναζωπυρώνεται και η κίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία και προτιμούν οι εγχώριοι τουρίστες.

Αύξηση αφίξεων σε Μύκονο και Σαντορίνη

Για την εβδομάδα 12 έως 19 Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη κατά 305% και 285% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020. Εν συγκρίσει δε με την χρονιά ρεκόρ του 2019, οι αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη έδειξαν να προσεγγίζουν το 97,5% και το 97,2%.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα των αφίξεων σε μια σειρά άλλων προορισμών όπως Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Σκιάθος, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport η κίνηση ξεπερνά τις καθημερινές το 60% του 2019 με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 80% με 90% του 2019 για τους premium προορισμούς τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα μάλιστα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις καταγράφουν αύξηση 9,5%, με την Αθήνα, την Ρόδο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής.

Την θετική αυτή εικόνα που περιγράφεται παραπάνω επιβεβαιώνουν τόσο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Η πρώτη σημειώνει ότι «κινούμαστε στο 60% του 2019 συμπληρώνοντας ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αρκεί να μην υπάρξει κάποια υγειονομική ανατροπή», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι «μέχρι τέλος του Ιουλίου οι στόχοι για το 40% του μεριδίου του 2019 έχουν υπερκεραστεί κατά πολύ. Σήμερα είμαστε πάνω από το 60% του 2019. Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρήσουμε την καλή μας πορεία, θα έχουμε πετύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά του 2020».

To άρθρο Ανεβάζει ρυθμούς ο τουρισμός τις τελευταίες εβδομάδες – Εφικτός ο στόχος του 50% δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ