28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των κρουσμάτων. Ημέρα αποφάσεων η σημερινή

Θορυβημένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 48ωρο στη χώρα και κυρίως στην Αττική, με τα νέα δεδομένα να προκαλούν προβληματισμό σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων.

Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα δείχνει να χειροτερεύει, τονίζοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά και το Μενίδι. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της κινητικότητας. Ως προς τα σχολεία, σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια σε περιοχές της χώρας εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Επεσήμανε δε ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί εντός της ημέρας, ενώ σημείωσε ότι η επαναφορά του click away θα μείωνε την κινητικότητα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε -επικαλούμενος δεδομένα που επεξεργάζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- ότι η αύξηση στα κρούσματα ήταν μεν προβλεπόμενη, ωστόσο κινήθηκε σε πιο «τσιμπημένα» επίπεδα από το αναμενόμενο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον επόμενο μήνα θα καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων -ακόμη και πάνω από 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο- εφόσον προχωρήσει η άρση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη της μετάλλαξης του κορονοϊού.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης,σημείωσε στο μεταξύ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος, εκτιμώντας ότι στη χώρα υπάρχουν 30.000 με 50.000 ενεργά κρούσματα. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε τον φόβο επιστροφής στον Νοέμβριο ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη διενέργειας περισσότερων τεστ. Επεσήμανε δε ότι το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, καθώς αν υπάρξει τρίτο κύμα, αυτό θα ξεκινήσει από υψηλό σημείο.

Προβληματισμένος για την προέλευση των κρουσμάτων εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα η αύξηση των κρουσμάτων να αποτελεί υπόλειμμα από τις γιορτές. «Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις.

Ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας, από την πλευρά του επεσήμανε φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μεν, αλλά ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας -όπως στην Αττική- όπου μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν περί τις 20 μικροεστίες σε όλη τη χώρα. «Δεν έχει μπει ακόμα στο κόκκινο η Αττική, αλλά για σκεφτείτε να αρχίσει μια γρήγορη αύξηση, πιθανότατα θα μπει στο κόκκινο σήμερα ή αύριο. Σε αυτήν την περίπτωση, μοιραία θα παρασυρθούν και τα σχολεία», σημείωσε μιλώντας στο Open. Διευκρίνισε δε ότι αυτό είναι δική του πρόβλεψη και υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις είναι γρήγορες, ενώ τόνισε ότι σήμερα είναι ημέρα αποφάσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ