29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αντιδρά η ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας στη “Λευκή νύχτα” των εμπορικών καταστημάτων στην Ελασσόνα

Την αντίδραση των Περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας προκαλεί η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Ελασσόνας έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου.

“Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, που έχει προγραμματισθεί για τις 29/11/22, χρησιμοποιώντας το τετριμμένο «επιχείρημα» της  τόνωσης της αγοράς, έρχεται και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης, ξανά πρόταση για έγκριση της λειτουργίας του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα της Ελασσόνας, έως τις 12 τα μεσάνυχτα, για την Παρασκευή 9/12/22, στο πλαίσιο της αντεργατικής «Λευκής Νύχτας», καταπατώντας το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με τη νέα θετική εισήγηση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, για παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων της Ελασσόνας την Παρασκευή 9.12.2022 έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με το πρόσχημα δήθεν της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι δεν πρόκειται για κάτι έκτακτο, αλλά για μια πάγια πρακτική της Νεοδημοκρατικής περιφερειακής αρχής και των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, «Πρωτοβουλίας» και της ναζιστικής «Ελληνικής Αυγής», που επανειλημμένα ψηφίζουν την εφαρμογή της αντεργατικής «Λευκής Νύχτας» στα εμπορικά καταστήματα, όχι μόνο της Ελασσόνας, αλλά σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, με την οποία επιβάλλεται στους εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους να εργαστούν μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα ή και περισσότερο, και σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων χωρίς πληρωμή.

Έρχεται να δέσει με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική που καταργεί την Κυριακάτικη αργία, όπως και έγινε και με το άνοιγμα την Κυριακή 27/22, με την παράταση του ωραρίου με την επαίσχυντη Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) στις 25/11 και άλλες αφορμές, που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Η επίκληση του επιχειρήματος, ότι με τέτοιες  δράσεις, με τις «Λευκές Νύχτες», το άνοιγμα Κυριακές, που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, δεν έχει καμία ουσιαστική βάση. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν βελτιώνουν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, αλλά ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είναι οι ώρες που εμποδίζουν τους εργαζόμενους και τους αγρότες να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους, αλλά η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι εξευτελιστικές τιμές αγροτοπαραγωγού, η ανεργία, η έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας.

Στο μεταξύ, “πριν 3 μήνες το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, με τις ψήφους της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, πλην ενός, της «Πρωτοβουλίας» του κ. Κουρέτα και της ναζιστικής «Ελληνικής Αυγής», ενέκρινε το αίτημα του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας και την συμφωνία των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, για την παράταση του ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 12 τα μεσάνυχτα για τις 2/9/22, με πρόσχημα δήθεν την τοπική εμποροπανήγυρη.

Κατά της απόφασης είχαν ταχθεί οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, καλούμε τους εμποροϋπάλληλους της Ελασσόνας, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους.

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους της Ελασσόνας, να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και η τεράστια ακρίβεια.”

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ