20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε 24.545 ο νόμιμος πληθυσμός της Ευρυτανίας. Τι σημαίνει και πώς προκύπτει η διαφορά με τον μόνιμο πληθυσμό

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 9.716.889 άτομα.

Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.  

Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Παράλληλα δε, εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές.

Όσον αφορά στην Ευρυτανία, ο νόμιμος πληθυσμός υπολογίστηκε σε 24.545 άτομα. Τι σημαίνει, όμως, ο ορισμός «νόμιμος πληθυσμός» και πώς προκύπτει η μεγάλη διαφορά με τα προσωρινά αποτελέσματα του «μόνιμου πληθυσμού», που ανέρχεται σε 17.461 ανθρώπους (-13% σε σχέση με το 2011);

Ως νόμιμος πληθυσμός θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου της χώρας με την υπηκοότητα της χώρας και διαμένουν μόνιμα στην χώρα. Το μέγεθος αυτό είναι απαραίτητο για να οριστεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ως μόνιμος πληθυσμός ορίζεται ο συνολικός πληθυσμός που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από το πού βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας.

Στα απογραφικά δελτία υπήρχαν η ερώτηση: «Σε ποιας Δημοτικής Ενότητας τα δημοτολόγια είστε εγγραγραμμένος/η;». Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτή η ερώτηση απευθυνόταν σε κάποιον που μένει στην Αθήνα, αλλά είναι δημότης Καρπενησίου.

Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης εγγράφεται στην Αθήνα στον μόνιμο πληθυσμό, στον δε νόμιμο πληθυσμό εγγράφεται στο Καρπενήσι.

Με απλά λόγια, ένα μεγάλο μέρος ατόμων που είναι κάτοικοι σε άλλες περιοχές διατηρούν το δικαίωμα του δημότη στον νομό μας, για αυτό προκύπτει και η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε μόνιμο (17.461) και νόμιμο (24.545) πληθυσμό.

Επειδή δε, οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με βάση το νόμιμο πληθυσμό, λαμβάνεται υπόψιν το πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο, ανεξάρτητα το πού κατοικούν.

Το 2011 η Ευρυτανία είχε εμφανίσει νόμιμο πληθυσμό 30.790 άτομα, ενώ το 2021 ανήλθαν, όπως ήδη αναφέρθηκε, σε 24.545. Η μείωση ξεπερνά το 20%.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα Ευρυτανικά Νέα της Τετάρτης 4/1/2023

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ