Έντονη αντίδραση και ανησυχία εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας για τον πλήρη αποκλεισμό από τις τουριστικές επενδύσεις που προβλέπει το νέο καθεστώς ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή που απευθύνεται στους αιρετούς εκπροσώπους του νομού (Βουλευτή Ευρυτανίας, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Δημάρχους Καρπενησίου & Αγράφων), η Ευρυτανία – αν και χαρακτηρισμένη μειονεκτική περιοχή – εξαιρείται ρητά από τη δυνατότητα υπαγωγής τουριστικών επενδύσεων στο πρόγραμμα, το οποίο περιορίζεται αποκλειστικά στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος της ΕΞΝΕ, Σοφία Φλέγκα, και ο Γ.Γ., Νικόλαος Τσιάγκας, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι απλώς μια παράλειψη, αλλά συνιστά συνειδητή πολιτική επιλογή, με βαρύτατες συνέπειες για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είναι πολλαπλές. Παρά τις εξαγγελίες περί «τουρισμού 365 ημερών» και την ανάγκη στήριξης του εναλλακτικού τουρισμού, στην πράξη επιβεβαιώνεται η αδιαφορία της Πολιτείας για την ορεινή Ελλάδα, τονίζεται.
Η Ένωση καλεί τους τοπικούς φορείς και βουλευτές να παρέμβουν άμεσα και δυναμικά, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού των ηπειρωτικών περιοχών από τις τουριστικές επενδύσεις. Όπως καταλήγει η επιστολή: «Η Ευρυτανία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση. Ζητά ισότιμη πρόσβαση σε αναπτυξιακές ευκαιρίες».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Ο τουριστικός αποκλεισμός της Ευρυτανίας από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο – Ένα πλήγμα για την τοπική ανάπτυξη
Με τη δημοσίευση του καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» (ΦΕΚ 3306Β/27.06.2025) και με βάση το άρθρο 5, παράγραφος 6, «Στον τομέα του Τουρισμού δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια που θα αναπτυχθούν αποκλειστικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την νήσο Σαμοθράκη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου του άρθρου 1, σημείο 25». Το άρθρο αυτό αναφέρεται αποκλειστικά στα νησιά: Κάσος, Μεγίστη (Καστελλόριζο), Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι.
Κατά συνέπεια, ο τομέας του τουρισμού αποκλείεται πλήρως από όλες τις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρυτανίας, παρά το γεγονός ότι ο νομός έχει χαρακτηριστεί ως μειονεκτική περιοχή (άρθρο 1).
Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη αδικία και σοβαρότατο πλήγμα για την Ευρυτανία.
Ο νομός στερείται το μοναδικό, αυτή τη στιγμή, βιώσιμο εργαλείο ανάπτυξης που διαθέτει: τον τουρισμό.
Η μη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων τουριστικού χαρακτήρα οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας, στη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποθαρρύνει τους τοπικούς επιχειρηματίες, υποβαθμίζει την τοπική οικονομία, εντείνει τη δημογραφική συρρίκνωση, ενισχύει την ερήμωση και την εγκατάλειψη, παγώνει κάθε δυνατότητα βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και, κατά συνέπεια, χάνονται πολύτιμες επενδύσεις και διευρύνονται οι περιφερειακές ανισότητες.
Δεν πρόκειται για αμέλεια -πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή αποκλεισμού· αποτελεί πολιτική επιλογή που στέλνει σαφές μήνυμα: η Πολιτεία δεν επιθυμεί την τουριστική ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές.
Παρότι δημόσια διακηρύσσεται, εδώ και χρόνια, η ανάγκη για τουρισμό 365 ημερών τον χρόνο, για εναλλακτικό τουρισμό, κ.λπ., στην πράξη διαπιστώνουμε ότι επιθυμούμε τουρισμό όλο τον χρόνο – αλλά όχι στα ορεινά της Ελλάδας.
Εμείς, οι άνθρωποι που επιχειρούμε τουριστικά στην Ευρυτανία και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές, επενδύουμε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, διαφυλάσσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύουμε το τοπικό στοιχείο και συμβάλλουμε ουσιαστικά στην τοπική κοινωνική και οικονομική συνοχή. Και αυτό το κάνουμε δεκαετίες ολόκληρες, επιμένοντας να ζούμε και να επιχειρούμε σε έναν νομό ο οποίος καθημερινά συρρικνώνεται. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία επιλέγει να μας γυρίσει την πλάτη.
Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρυτανίας να παρέμβουν άμεσα, ζητώντας την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου και την ένταξη του τουριστικού τομέα στο αναπτυξιακό πλαίσιο των περιοχών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως δίκαια και λογικά πρέπει να ισχύσει.
Η Ευρυτανία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση – ζητά ισότιμη πρόσβαση σε αναπτυξιακές ευκαιρίες».