19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αποκλειστικά στην ΕΡΤ Αμερικανός μαχητής των ουκρανικών δυνάμεων: Οι ρωσικές δυνάμεις θα δεχτούν πολύ σύντομα βαρύ πλήγμα

Την αποκάλυψη πως οι ρωσικές δυνάμεις θα δεχτούν πολύ σύντομα βαρύ πλήγμα από τον ουκρανικό στρατό έκανε Αμερικανός εθελοντής που υπηρετεί στις ουκρανικές δυνάμεις, σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Μέσα από το κρησφύγετο της ομάδας, λίγες ώρες μετά την τελευταία αποστολή αναγνώρισης, ο Αμερικανός βετεράνος τονίζει πως οι θέσεις των Ρώσων πέρα από τον Δνείπερο έχουν πλέον «κλειδώσει» στο στόχαστρο των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ σε βίντεο-ντοκουμέντο αποκαλύπτει πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ό,τι έχει απομείνει στις στρατιωτικές αποθήκες, ακόμη και απαγορευμένα -από τις διεθνείς συνθήκες- πυρομαχικά.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μούτσιο

Έχεις βρεθεί ποτέ πίσω από τις γραμμές του εχθρού, επιχειρώντας να καταγράψεις τις επόμενες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων;

«Στην τελευταία μας αποστολή, ο εχθρός υποχωρούσε συνεχώς. Ήταν η αποστολή υποχώρησης από την Χερσώνα, όπου καταδιώξαμε τους Ρώσους μέχρι και τον ποταμό».

Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω, πώς ένιωσαν όταν είδαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις;

«Όταν φτάσαμε στις περιοχές εκείνες οι οποίες βρίσκονταν υπό κατοχή για τόσο μεγάλο διάστημα και βλέποντας τους ανθρώπους, οι οποίοι βγήκαν έξω και μας υποδέχτηκαν, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμείς ήρθαμε εδώ… ώστε αυτοί οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι και όχι υποτελείς στους Ρώσους. Το είδαν αυτό και είδαν πως όλοι εμείς αφήσαμε την πατρίδα μας και ήρθαμε να βοηθήσουμε. Ήταν οι πιο ευγνώμονες άνθρωποι που έχω συναντήσει ποτέ μου».

Τι σε έκανε να πας στην Ουκρανία ενώ θα μπορούσες να είσαι ένας σπουδαίος αθλητής πολεμικών αθλημάτων;

«Έχω την δυνατότητα να βοηθήσω τους ανθρώπους αυτούς, συνεπώς δεν μπορούσα να καθίσω στην πολυθρόνα μου και να το αφήσω να συμβεί».

Είχες προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία προτού πας στην Ουκρανία;

«Ναι, είχα υπηρετήσει έξι χρόνια στους πεζοναύτες στην μονάδα 308, ήμουν μέλος της διμοιρίας ελεύθερων σκοπευτών, είχα επίσης εμπειρία στα βαρέα όπλα».

Φοβάσαι ποτέ;

«Αν φοβόμουνα ότι θα τραυματιστώ τότε δεν θα είχα καταταγεί ποτέ στην ομάδα αναγνώρισης, η οποία γνωρίζω ότι θα βρεθεί εκ των πραγμάτων πίσω από τις εχθρικές γραμμές, άρα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθώ».

Ακούσαμε φήμες ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν αλλά υποστηρίζουν ότι σχεδιάζουν μία μεγάλη αντεπίθεση.

«Απέτυχαν παταγωδώς, τους έχουμε εκδιώξει και τώρα προσπαθούν να διατηρήσουν μέρος των εδαφών, δημιουργώντας νέα ορύγματα. Γνωρίζουμε πολλές από τις θέσεις τους. Θα εντοπίσουμε ακόμη περισσότερες θέσεις μάχης καθώς επίσης και τις δυνατότητες που έχουν. Αυτή είναι η δουλειά της ομάδας αναγνώρισης και οι θέσεις μάχης των Ρώσων θα δεχτούν πολύ βαριά πλήγματα».

Λέτε πως στην άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου, οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους, πρόκειται να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο;

«Είναι απλά θέμα χρόνου».

Αν σας ζητούσαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά που έχει συμβεί σε εσάς ή στους συμμαχητές σας, τι θα λέγατε;

«Βρισκόμασταν σε περιπολία πολύ μακριά από τις θέσεις μας, σε μία τελείως άγνωστη περιοχή. Θα πίστευε κανείς ότι εκεί, οι πιθανότητες να βρίσκονται είτε φίλιες είτε εχθρικές δυνάμεις ήταν 50-50. Ήμασταν μόνοι μας, χωρίς ενισχύσεις και προχωρήσαμε σε τακτική υποχώρηση. Λίγο αργότερα, το εχθρικό πυροβολικό ισοπέδωσε στην κυριολεξία την περιοχή όπου βρισκόμασταν νωρίτερα. Την επόμενη φορά που βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει. Κάποιοι είχαν τραυματιστεί, γιατί υπήρχε παντού τριγύρω σκόρπιος ιατρικός εξοπλισμός».

Στο βίντεο που μας στείλατε παρουσιάζονται ορισμένα πυρομαχικά τα οποία έχουν απαγορευτεί από τις διεθνείς συνθήκες. Κρατάτε μάλιστα στο χέρι σας ένα θραύσμα τέτοιου πυρομαχικού.

«Είναι βλήμα πυροβολικού, το οποίο είναι σχεδιασμένο να εκρήγνυται σε ύψος και έπειτα να διασπείρει εκατοντάδες χιλιάδες ατσάλινες λεπίδες σε όλη την περιοχή. Τα πυρομαχικά αυτά βγήκαν από πολύ παλιές αποθήκες οπλισμού. Κατανοώ γιατί έχουν απαγορευτεί, γιατί η χρήση τους είναι πολύ βάρβαρη. Έχουν σχεδιαστεί για να κατακρεουργούν τον άνθρωπο, να βγάζουν τα μάτια, να σπάνε τα σαγόνια… το λαιμό και οτιδήποτε άλλο είναι εκτεθειμένο να γίνεται χίλια κομμάτια».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ