18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αποφυλακίζεται ο Κορκονέας – Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου

Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε εν ψυχρώ στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, ανοίγει και πάλι την πόρτα της φυλακής για τον πρώην ειδικό φρουρό, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με 4 ψήφους υπέρ από τους ενόρκους και μόνο 3 κατά από τους τακτικούς Δικαστές.

«Το Σάββατο 25/6 θα έκλεινε τα 29 του χρόνια και ο δολοφόνος είναι ελεύθερος… Νιώθω ότι δεν έχω δικαιωθεί», δηλώνει η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, μιλούν για κακοστημένη δίκη, στην οποία οι ένορκοι ψήφισαν υπέρ της αποφυλάκισης, χωρίς να έχουν γνώση της δικογραφίας.

«Υπάρχει τεράστια ευθύνη της Δικαιοσύνης. Κρύβονται πίσω από τους ενόρκους», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Θα ζητήσουμε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον αρμόδιο Εισαγγελέα , να μελετηθεί το σκηνικό που επικράτησε με απόφαση των τακτικών δικαστών, επιβάλλοντας απόλυτη σιωπή στην υπεράσπιση με τρόπο παράνομο», ανέφερε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Υπάρχει κάτι βαθιά άδικο σε αυτή την απόφαση. Στο να αναγνωρίζεις «πρότερο σύννομο βίο» σε έναν άνθρωπο που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί», ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, επισημαίνει ότι η παρούσα Κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για ιστορική μέρα, και για ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος, κάνουν λόγο οι συνήγοροι του καταδικασθέντα για τη δολοφονία του 15χρονου.

«Η ψήφος των ενόρκων είναι αυτό το οποίο η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, οι ένορκοι ισότιμοι με τους δικαστές απέδωσαν δικαιοσύνη», είπε ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα Ιωάννης Αλατράς.

«Ο Κορκονέας βάσει όλων των στοιχείων, δικαιούτο να λάβει το ελαφρυντικό και τελικά το έλαβε» σημείωσε ο συνήγορος Ευάγγελος Ανδρουλας.

Τον Ιούλιο του 2019, το Εφετείο είχε κρίνει ένοχο τον πρώην ειδικό φρουρό για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντάς του ωστόσο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Έτσι, είχε «σπάσει» η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων για τον πρώην ειδικό φρουρό και είχε μετατραπεί σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Ντίνα Τσουκαλά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ