17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από Εύβοια και Λήμνο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας – Χιονοκαταιγίδες και πολικές θερμοκρασίες – Που θα χιονίσει σήμερα

Όλοι μιλούν για έναν ιστορικό χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια όχι μόνο στα βόρεια αλλά και στα νότια, στις… βάρκες και στο κέντρο της Αθήνας. Η κακοκαιρία Ελπίδα είναι εδώ για να μας δείξει, τις επόμενες ώρες, το ποιο «παγωμένο» της πρόσωπο, στο δεύτερο κύμα της. 

Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε κατάσταση επιφυλακής για τον «ιστορικό χιονιά» που φέρνει μαζί της η κακοκαιρία Ελπίδα. Ήδη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε από τους πολίτες, για τις επόμενες 48 ώρες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες!

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, Δευτέρα (24.01.2022) και Τρίτη (25.01.2022) αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας που συνήθως δεν υπάρχουν ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το δεύτερο “ημίχρονο” της κακοκαιρίας «Ελπίδα» άρχισε να χτυπά από την Εύβοια, όπου αργά το βράδυ της Κυριακής η χιονόπτωση ήταν πυκνή και σε πολύ λίγο χρόνο το… έστρωσε στους δρόμους! Από τις πρώτες περιοχές… ένιωσαν την επέλαση της «Ελπίδας» ήταν και η Λήμνος! 

Λίγο μετά τις 23:00 ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση στα Κριεζά του δήμου Κύμης Αλιβερίου και πυκνό χιόνι σκέπασε τα πάντα ακόμη και τον επαρχιακό δρόμο Λεπούρων – Καρύστου. Σύμφωνα με το eviathema.gr, μέσα σε 20 λεπτά το χιόνι στα Ψαχνά Ευβοίας είχε καλύψει για τα καλά το δρόμο. 

Στη Λήμνο, η μεγάλη χιονόπτωση ξεκίνησε από βόρεια ορεινά της Λήμνου και σύμφωνα με πληροφορίες του limnosreport στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου εκχιονιστικό μηχάνημα του Επαρχείου είχε περάσει δύο φορές πριν από τα μεσάνυχτα. 

 

 

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες 

 

Κλειστά σχολεία

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα σχολεία στην Αττική κι άλλες περιοχές θα μείνουν κλειστά και σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Οι λόγοι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση (σ.σ. τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση), είναι τέσσερις:

1) Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μετεωρολογικής υπηρεσίας, Θ. Κολυδά, που συμβουλεύει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, η κακοκαιρία «Ελπίδα» επηρεάζει από το βράδυ της Κυριακής τις περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, των Βόρειων και Δυτ. Κυκλάδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής και Βόρειας Αττικής. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αρχικά με ήπιες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σταδιακά θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά σε όλη την Αττική, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων. Τα φαινόμενα ισχυρών χιονοπτώσεων θα διαρκέσουν έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά θα ακολουθήσει παγετός.

2) Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, λοιπόν, και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

3) στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.

4) μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Αμφότερα επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε.

Οδηγίες για την κακοκαιρία

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

* Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

* Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

* Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

* Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

* Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

* Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

To άρθρο Από Εύβοια και Λήμνο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας – Χιονοκαταιγίδες και πολικές θερμοκρασίες – Που θα χιονίσει σήμερα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ