23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό, με περιβαλλοντική συνείδηση. Στην Πορτογαλία ταξίδεψε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

Από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου βρέθηκε στην Πορτογαλία, στην πόλη Pedrucos, για την 4η συνάντηση του Διεθνούς Έργου Erasmus «RIVERS».

από την έντυπη έκδοση

Στην επίσκεψη στη χώρα της Ιβηρικής συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας εκπροσώπησε ο διευθυντής του, Σιδέρης Μοτσιόλας, η υποδιευθύντρια, Αμαλία Μπίκα και η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Κωνσταντία Κοντομήτρου η οποία είναι και η συντονίστρια και παιδαγωγική υπεύθυνη του έργου. Συμμετείχαν επίσης οι μαθήτριες της Στ’ τάξης, Μαρκέλα-Δήμητρα Ευαγγελοδήμου, Αναστασία Μπακαλίδου και Μαρία – Ιωάννα Τσιγαρίδα.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Casa do Alto από την τελετή καλωσορίσματος. Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και χορό, ενώ στην  τελετή, παραβρέθηκε και η Πρόεδρος του του Ενοριακού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Καρβάλο. Στη συνέχεια οι αποστολές επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία των συνενωμένων σχολείων της περιοχής, όπου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή Σέρτζιο Αλμέιντα.

Ακολούθησε η επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο της Maia, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και ενημερώθηκαν για τα επιτεύγματα σχετικά με την πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου της Μάγια, ο οποίος πρωτοπορεί ως φορέας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ζητήματα που αφορούν το θέμα αυτό.

Οι εργασίες της Τρίτης 8 Νοεμβρίου ξεκίνησαν στη βιβλιοθήκη του κεντρικού σχολείου  με παρουσιάσεις μαθητών από τις 6 συνεργαζόμενες χώρες, σχετικά με την επεξεργασία των λυμάτων στην περιοχή τους. Εδώ οι μαθήτριες του ελληνικού σχολείου εξέπληξαν τους πάντες με τα αγγλικά τους και την άριστη προετοιμασία τους, καθώς η κα Κοντομήτρου είχε ετοιμάσει μια εξαιρετική παρουσίαση που βοήθησε όλες τις αποστολές να κατανοήσουν την ουσία του θέματος την βιώσιμης επεξεργασίας των λυμάτων.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, η ομάδα έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στο δημοτικό σχολείο του Paço όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου, να επισκεφθούν κάποιες αίθουσες και να αλληλεπιδράσουν για λίγο με τους μαθητές και τους υπέροχους δασκάλους αυτού του ιδρύματος. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους και από τις σπάνιες στιγμές που το συναίσθημα ξεχείλισε στις καρδιές όλων!

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το LIPOR, έναν οργανισμό αειφόρου διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, ο οποίος επιτελεί σημαντικό έργο στην περιοχή και έχει βραβευτεί για την αποτελεσματικότητα και τον τρόπο οργάνωσής του, αποτελώντας σημείο αναφοράς όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεσημεριανό γεύμα παρατέθηκε στο Ribeira do Porto και στη συνέχεια ακολούθησε μια πανοραμική κρουαζιέρα στις 6 Γέφυρες  που εξέπληξαν τους πάντες με τη φυσική ομορφιά του ποταμού Douro, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα να εκτιμήσει λίγο την πολιτιστική κληρονομιά του Πόρτο.

Η Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ήταν η τέταρτη μέρα του προγράμματος και με μια επίσκεψη στο πάρκο Αβιόζο που βρίσκεται στην ενορία Καστέλο ντα Μάγια, το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στην αστική περιοχή του Πόρτο. Το απόγευμα οι αποστολές βούτηξαν στον φανταστικό υποβρύχιο κόσμο και ταξίδεψαν στα βάθη των ωκεανών για να ανακαλύψουν τα πάνω από 3.000 καταπληκτικά και περίεργα πλάσματα στο σε ένα ενυδρείο Πριν τελειώσει η μέρα, οι ομάδες επισκέφθηκαν την παραλία του Ματοσίνο όπου όλοι έμειναν άναυδοι μπροστά στο μεγαλείο και την απεραντοσύνη του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς κι ένα απίστευτα όμορφο ηλιοβασίλεμα που δημιούργησε αξέχαστες αναμνήσεις και καταπληκτικές… φωτογραφίες!

Η τελευταία μέρα του προγράμματος ήταν η Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Νωρίς το πρωί, η ομάδα συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του σχολείου για να υλοποιήσει το εργαστήριο «Η υπόσχεσή μου στη Μητέρα Φύση». Δάσκαλοι και μαθητές σκέφτηκαν για συνήθειες που σκοπεύουν να αλλάξουν και άλλες που σκοπεύουν να υιοθετήσουν για να σεβαστούν και να εκτιμήσουν περισσότερο ένα τόσο πολύτιμο αγαθό που προσφέρεται σε όλα τα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη… Αφού κατέγραψαν την υπόσχεσή τους, πήγαν στο Αστικό Πάρκο του Amores και δίπλα στο ποτάμι, όπου στόλισαν το «Δέντρο των Υποσχέσεων» με την δική τους υπόσχεση. Το βράδυ, η ομάδα συγκεντρώθηκε για το αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα διαπιστευτήριά τους και να καλωσορίσουν τον Λαογραφικό Όμιλο «Το άνθος του Λινού». Ο σύλλογος αυτός τα μέλη του οποίου ανήκουν σε ένα ευρύτατο ηλικιακό φάσμα, από οκτώ έως ογδόντα ετών, τους μετέφερε ένα μικρό κομμάτι της πορτογαλικής παράδοσης, το οποίο με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής χάνεται ολοένα και περισσότερο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ