19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 30άρηδες. Θα χορηγούνται αδιάθετα εμβόλια AstraZeneca

Γραμμή εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών ανοίγει από την Μεγάλη Τρίτη (27 Απριλίου), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στο σκεύασμα της AstraZeneca. Την απόφαση είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κατά το διάγγελμά του. Οι εμβολιασμοί στους 30άρηδες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως 2 εκατ. εμβολιασμοί σε Έλληνες πολίτες, και τον Ιούνιο έως 4 εκατ. εμβολιασμοί. Είπε δε ότι η εμβολιαστική διαδικασία θα επεκταθεί χρονικά και τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης νομοθετείται η δυνατότητα να μπορούν να γίνονται εμβολιασμοί σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κι θεραπευτήρια, ενώ “…επεκτείνεται και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού: Θα εμβολιάζουμε μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες και τις Κυριακές και το προσωπικό θα αποζημιώνεται για την επιπλέον απασχόληση” συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας. Σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 440.000 εμβολιασμοί με AstraZeneca και υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού. Αυτό ουσιαστικά δίνει και την ευχέρεια στον εμβολιασμό σε νεαρότερες ηλικίες.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί.

Επίσης, ανέφερε ότι σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικία έχουμε τα εξής στοιχεία:

Στην ηλικία άνω των 85 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 61% και φτάνει στο 65,7% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Στην ηλικία 80-84 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 61% και φτάνει στο 66% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Στην ηλικία άνω των 75-79 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 68% και φτάνει στο 77% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Στην ηλικία άνω των 70-74 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 50% και φτάνει στο 70,57% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Στην ηλικία άνω των 65-69 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 27% και φτάνει στο 68,5% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Στην ηλικία άνω των 60-64 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 51% και φτάνει στο 60% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ