20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από τ’ Άγραφα, στην Πορτογαλία. Ταξίδι εμπειριών για μαθητές-τριες & εκπαιδευτικούς από το Κερασοχώρι (έντυπη)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σχολείων σε Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Πολωνία, συμμετέχουν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από το Κερασοχώρι του Δήμου Αγράφων.

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε η φετινή σχολική χρονιά για τους μαθητές των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Κερασοχωρίου. Πρόκειται για τη συμμετοχή του σχολείου τους σε πρόγραμμα Εράσμους το οποίο, ιδιαίτερα για τα παιδιά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη και εμπειρία.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα με τίτλο S.A.V.E., για το οποίο έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών και τη διερεύνηση ζητημάτων σχετικά με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τόσο της περιοχής μας, όσο και της χώρας γενικότερα. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αναμένεται να προωθήσει όχι μόνο τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά όλων των χωρών που συμμετέχουν, αλλά τα οφέλη επεκτείνονται και στην απόκτηση ομαδοσυνεργατικών δεξιοτήτων από τους μαθητές για την επίτευξη κοινών στόχων και στην επικοινωνία των μαθητών με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα S.A.V.E., στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο/Λ.Τ. Κερασοχωρίου ανοίγεται ένα «παράθυρο» στην υπόλοιπη Ευρώπη και ένας δίαυλος επικοινωνίας μέσα από τον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των άλλων χωρών και οι μαθητές του σχολείου θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς με συνομιλήκους τους από τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Στο Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις του Κερασοχωρίου Ευρυτανίας, λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας του, φοιτούν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους σε γνώσεις και εμπειρίες. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έχουν προγραμματιστεί ταξίδια στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Πολωνία με την παρουσία τεσσάρων μαθητών και δύο συνοδών εκπαιδευτικών σε κάθε επίσκεψη, καθιστώντας έτσι το σχολείο δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρώπη.

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη του προγράμματος είναι η διευθύντρια του σχολείου, Βασιλική Σιούτα, η οποία ανέλαβε και το ιδιαίτερα επίπονο έργο της σύνταξης της αίτησης, αλλά και της γραμματειακής υποστήριξής του.

Ταξίδι στην Πορτογαλία

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, 22-26 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου: Θανάσης Βούρτσας και Ελένη Γκαλιμάνη, καθώς και ο Χαράλαμπος Κοντοβάς και η Αλεξάδρα Κολοκύθα από τη Β’ και Α’ τάξη αντίστοιχα, βρέθηκαν μαζί με τους συνοδούς τους, Μάριο Αντωνίου και Βασιλική Σιούτα, στο Πόρτο της Πορτογαλίας για την πρώτη μετακίνηση στα πλαίσια του προγράμματος.

Η αποστολή ξεκίνησε από τη Δυτική Φραγκίστα στις 11 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου με προορισμό την Αθήνα, ενώ τα έξοδα της μετακίνησης καλύφθηκαν από τον ΟΠΑΣΤΕ, ο οποίος χάρη στις ενέργειες του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Άρη Τασιού, παραστέκεται με κάθε ευκαιρία σε πρωτοβουλίες αυτού του είδους. Η πτήση προς την Πορτογαλία έγινε μέσω Φρανκφούρτης κι έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και μια χώρα ακόμη, έστω και περαστικοί. Για όλα ήταν η πρώτη τους φορά σε αεροπλάνο και η εμπειρία ήταν μοναδική.

Πλούσιο πρόγραμμα

Τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, πρώτη μέρα του προγράμματος, επισκέφθηκαν το σχολείο της Πορτογαλίας όπου έγιναν κι οι παρουσιάσεις της κάθε χώρας. Την ίδια μέρα διδάχθηκαν τοπικούς χορούς αλλά και να παίζουν σε διάφορα όργανα ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Την Τρίτη 23/11 πήγαν σε μια τεχνική σχολή που κατασκεύαζαν φιλιγκράν, μια μορφή περίπλοκων μεταλλικών έργων που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα, σε σκουλαρίκια και άλλες μινιατούρες. Εκεί δημιούργησαν το δικό τους κολιέ και στη συνέχεια επισκέφτηκαν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση όπου τους εξέθεσαν διάφορα κοσμήματα. Κατόπιν επισκέφθηκαν το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο όπου παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον βίντεο για την ιστορία του Rio Tinto και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του συμβουλίου.

Την Τετάρτη 24/11 επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο της Γκιμαράες, ένα πραγματικά πανέμορφο, παλιό, αλλά και καλοδιατηρημένο μέρος, καθώς και το ερημητήριο του Μπον Τζεζού ντε Μόντε, ένα σύμπλεγμα εκκλησιών με θέα την πόλη Μπράγκα. Η κατάβαση με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο ήταν φανταστική και τους άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την επόμενη μέρα (25/11), σειρά είχε το μοναστήρι Σέρα ντε Πιλάρ και η γέφυρα Λουίζ την οποία διέσχισαν προκειμένου να φτάσουν στην εκκλησία της Σάντα Κλάρα, έναν πραγματικά εντυπωσιακό ναό, καθώς το εσωτερικό του είναι εξ ολοκλήρου επιχρυσωμένο. Περπάτησαν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου του Πόρτο, ενώ την όλη ξενάγηση πραγματοποιούσαν τα παιδιά από την Πορτογαλία. Στη συνέχεια πήγαν στην οινοπαραγωγό περιοχή Άλτο Ντουόρο, όπου έμαθαν για την παραγωγή του γνωστού κρασιού Πόρτο και κατόπιν σε ένα τοπικό μουσείο σχετικό με τα ταξίδια και τους μεγάλους εξερευνητές.

Τέλος, την Παρασκευή 26/11, μετά το τέλος των δραστηριοτήτων στην αίθουσα του καλλιτεχνικού σχολείου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συγχρωτισθούν με τους άλλους συμμαθητές τους, να φάνε να χορέψουν και να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αποκομίζοντας πολλές αναμνήσεις και έχοντας δημιουργήσει καινούργιες και ενδιαφέρουσες φιλίες.

Οικοδεσπότες στο Κερασοχώρι

Στα τέλη Μαρτίου 2022 αναμένεται η επίσκεψη των ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα. Τα σχολεία θα φιλοξενηθούν στην περιοχή του Κερασοχωρίου όπου βρίσκεται και η έδρα του σχολείου, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του τοπικού δήμου και των εκπροσώπων του, καθώς θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την προβολή του Δήμου Αγράφων σε διεθνές επίπεδο. Για μια ακόμη φορά λοιπόν, αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, όταν οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν με μεράκι, ευσυνείδητα και από καρδιάς τις υπηρεσίες τους.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ