25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Απ’ όλη την Ελλάδα ήρθαν για τη 17η Γιορτή Τσίπουρου της Δομνίστας – Όσα έγιναν στις 3ήμερες εκδηλώσεις [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)]

Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 άνθρωποι πέρασαν από την πλατεία της Δομνίστας και συμμετείχαν στο γλέντι που έστησαν οι ντόπιοι κατά τη διάρκεια του 3ημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

από την έντυπη έκδοση

Δεκαεπτά (17) χρόνια «ζωής» συμπλήρωσε φέτος η Γιορτή Τσίπουρου στη Δομνίστα. Οι εφετινές εκδηλώσεις ήταν τριήμερες (28 με 30/10) και αποτέλεσαν συνδιοργάνωση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας με τον Δήμο Καρπενησίου και την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και τον ΟΠΑΣΤΕ, όπως και με την Τ.Κ. Δομνίστας.

ΒΙΝΤΕΟ

Κατά γενική ομολογία, η 3ήμερη γιορτή χαρακτηρίστηκε από αξιοσημείωτη επιτυχία δεδομένης της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών και των ποσοτήτων… τσίπουρου που διατέθηκαν. Μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας πιστώνεται στο νέο, ανανεωμένο Δ.Σ. του τοπικού Φιλοπρόοδου Συλλόγου, που αποτελείται από νέα παιδιά γεμάτα όρεξη και αγάπη να προσφέρουν στο χωριό τους. Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 άνθρωποι πέρασαν από την πλατεία της Δομνίστας και συμμετείχαν στο γλέντι που έστησαν οι ντόπιοι.

Στη γιορτή συμμετείχε (και φέτος) η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, με τα οχήματα να φιλοξενούνται στο γήπεδο του χωριού. Τα καζάνια που είχαν στηθεί στην πλατεία της Δομνίστας έβραζαν και παρήγαγαν το τσίπουρο, που κατόπιν προσφέρονταν δωρεάν είτε σκέτο είτε ζεστό με μέλι (τσιπουρόμελο), συνοδεία από ψητά κάστανα, λουκάνικα, κ.α.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής επετείου, νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στις 11:00πμ επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, καθώς και ομιλία – απαγγελία ποιημάτων στο Μνημείο των Πεσόντων, στην πλατεία του χωριού. Στις 12 το μεσημέρι κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη της Γιορτής Τσίπουρου, ενώ το βράδυ το γλέντι κράτησε μέχρι αργά, με την ακούραστη νεολαία να δίνει τον παλμό. Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί το χωριό (ξανα)μπήκε σε ρυθμούς γιορτής, ενώ νωρίς το απόγευμα έγινε αναβίωση του εθίμου απόσταξης με παραδοσιακό πατητήρι.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και χορευτική παρουσίαση από τον σύλλογο Παναγίας Καρπενησίου, καθώς και λαχειοφόρο αγορά. Χοροί κυκλωτικοί συνοδεία ντόπιου τσίπουρου στήθηκαν μέχρι το ξημέρωμα στην πλατεία της Δομνίστας, με τη δημοτική – λαϊκή ορχήστρα και τον ντι τζέι να κρατούν αμείωτο το κέφι. Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου· τα θυρανοίξια του ναού, που βρίσκεται στη θέση “Ψηλός Σταυρός”, στα όρια Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας, είχαν γίνει το απόγευμα της Πέμπτης (27/10).

Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη στήριξη των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών
Το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Παναγίας Καρπενησίου

Από την αναβίωση του παραδοσιακού πατήματος των σταφυλιών

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ