Ημερομηνία

ΑΡΘΡΟ | Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας 2025 – Γράφει η Άντζυ Φακίτσα, Κοινωνική Λειτουργός

ΑΡΘΡΟ | Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας 2025 – Γράφει η Άντζυ Φακίτσα, Κοινωνική Λειτουργός

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του Μαρτίου όπως έχει οριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW). Κάθε χρόνο, με διαφορετική θεματική που αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προκλήσεις του κλάδου, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των επιτευγμάτων των κοινωνικών λειτουργών, αύξησης της ορατότητας της επιστήμης της κοινωνικής εργασίας και διαβεβαίωση της προσήλωσής τους στη διεκδίκηση κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πέραν της αναγνώρισης και της προσφοράς των κοινωνικών λειτουργών στην κοινωνία, η ημέρα αυτή εστιάζει στις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η κοινωνική εργασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν πρόκειται απλώς για μια επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά για μια φιλοσοφία που στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην ενδυνάμωση των ατόμων και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων. Οι κοινωνικοί λειτουργοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των ατόμων και των κοινοτήτων. Σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, η κοινωνική εργασία αποτελεί ελπίδα για πιο δίκαιο και ισορροπημένο μέλλον, απαραίτητη πηγή υποστήριξης και καθοδήγησης. Οι επαγγελματίες δουλεύουν για να εξαλείψουν τις ανισότητες και να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση και ίση μεταχείριση για όλους. Πολλές φορές η κοινωνική εργασία αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για άτομα που βρίσκονται σε αποκλεισμό. Παρ’ όλη τη σπουδαιότητα και τις επιτυχίες της επιστήμης της, η κοινωνική εργασία αντιμετωπίζει και σημαντικές προκλήσεις. Βασικότερες είναι οι πολιτικές αποφάσεις που υποβαθμίζουν την αξία της και η έλλειψη πόρων.

«Ενισχύοντας τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη για Διαρκή Ευημερία», είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού τονίζοντας τη σημασία της φροντίδας και του σεβασμού μεταξύ των γενεών για την οικοδόμηση ισχυρών κοινωνιών. Η διαγενεακή αλληλεγγύη αναφέρεται στην αλληλεπίδραση και στην εγγύτητα μεταξύ διαφορετικών γενεών και στην υποστήριξη που προσφέρουν η μία στην άλλη. Αυτή η αλληλεγγύη περιγράφει την κοινωνική συνοχή και τις σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης και υποστήριξης που αναπτύσσονται μεταξύ γονέων και παιδιών, αλλά δεν αφορά στη συνοχή μόνο μεταξύ συγγενών, αλλά γενικότερα την κοινωνική συνοχή μεταξύ διαφορετικών γενεών για την προώθηση επιτυχημένων και ισότιμων διαγενεακών σχέσεων. Οι διαγενεακοί δεσμοί ενισχύουν τον σεβασμό μεταξύ των γενεών και συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη. Δίνουν κίνητρα για αμοιβαία συνεργασία και μεταλαμπάδευση γνώσεων από τους παλιότερους στους νεότερους. Προωθούν την προσωπική ανάπτυξη των ατόμων, την ενεργό συμμετοχή και αναβαθμίζουν την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, η σημασία της διαγενεακής αλληλεγγύης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς παρέχει μια βάση για κοινωνική συνοχή και ευημερία. Η ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη για τη διαρκή ευημερία ενός κοινωνικού ιστού. Ως κοινωνία, χρειάζεται να επενδύσουμε σε πρωτοβουλίες που προάγουν αυτή την αλληλεπίδραση και ενθαρρύνουν τη συνύπαρξη των γενεών.

Γράφει η Άντζυ Φακίτσα
Κοινωνική Λειτουργός, Πρόεδρος ΠΤ Στερεάς Ελλάδας ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα