25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ασκητικός και ταπεινός μύστης της μοναστικής ζωής”. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τον μακαριστό π. Δοσίθεο Κανέλλο

από την έντυπη έκδοση

Πολυετής σχέση βαθιάς και ειλικρινούς αλληλοεκτίμησης είχε δομηθεί ανάμεσα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον μακαριστό Ηγούμενο της Ι.Μ. Τατάρνας π. Δοσίθεο.

Το Ημερολόγιο – Αγιολόγιο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης για το 2020 ήταν αφιερωμένο στον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τατάρνας Ευρυτανίας Γέροντα Δοσίθεο Κανέλλο. Στην καλαίσθητη έκδοση προτασσόταν Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προς τον Πρόεδρο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Άρχοντα Δεπουτάτο της Μ.τ.Χ.Ε.

Ο Πατριάρχης συγχαίρει και επευλογεί την έκδοση «και την εύστοχον αφιέρωσιν» του Αγιολογίου στον Ηγούμενο Δοσίθεο, τον «εραστή» της Κωνσταντινούπολης, του οποίου εξαίρει τα χαρίσματα, την προσφορά και την αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία.

Έγραφε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον μακαριστό π. Δοσίθεο: «Ασκητικός και ταπεινός μύστης της μοναστικής ζωής και εν ταυτώ δυναμικός και χαρισματικός συγγραφέας και ομιλητής, εραστής, μελετητής και θαυμαστής των μνημείων και προσκυνημάτων της του Κωνσταντίνου Πόλεως».

Και συνέχιζε ο Βαρθολομαίος: «Τα βαθυστόχαστα και ποιοτικότατα συγγράμματά του δια τας περιπετείας και τα μεγαλεία του Γένους, διά την ιστορίαν και τον πολιτισμόν της καθ’ ημάς Ανατολής, διά το φιλόθεον, φιλάνθρωπον, φιλοκαλικόν και ασκητικόν ήθος της Ρωμηοσύνης, λειτουργούν ως πρόσκλησις και έναυσμα διά τους Ορθοδόξους όπου γης, να επισκεφθούν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Πόλιν των Πόλεων και τη Ρωμηοσύνη (…)».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ