23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αυξημένο φέτος το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας – Ενεργειακό πακέτο 500 εκ. ευρώ

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσαν, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διεθνώς αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη, προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας  χαρακτηρίζοντας την ενεργειακή κρίση οξεία αλλά παροδική. Αναγνωρίζοντας ότι αυτή η κρίση δημιουργεί και αυξάνει το βάρος στα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κρίση αποτελεί μία νέα πρόκληση. «Πρόκληση η οποία επιβάλει δράση», τόνισε.

Αναφερόμενος στα στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ο Φθιωτός υπουργός σημείωσε ότι το συνολικό κόστος του ενεργειακού πακέτου που ανακοινώνεται ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. 

Τι ανακοίνωσε:

1. Το κράτος ενισχύει την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με διπλασισμό αυτής μέχρι το τέλος του έτους και ιδιαίτερη πρόνοια για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν  κοινωνικό τιμολόγιο. Το συνολικό κόστος της έκπτωσης υπολογίζεται στα 326 εκα. ευρώ. 

2. Το κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης σε αυτό. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με ένα τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με δύο τέκνα και κατά 68% για τα νοικοκυριά με τρία τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν.

Σημαντική παράμετρος είναι το ότι αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ένα νοικοκυριό στο Καρπενήσι με δύο παιδιά, έλαβε επίδομα θέρμανσης 285 ευρώ.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν την ενίσχυση για το επίδομα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ.  Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα ποσά ενίσχυσης στην Ευρυτανία, θα διαβάσετε στα Ε.Ν. της Τετάρτης 13/10/2021

(Με στοιχεία από το www.naftemporiki.gr)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ