25 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αυτοκινητόδρομος Ε65 / Στο 23% η πρόοδος στο βόρειο τμήμα Λαμία-Τρίκαλα-Εγνατία – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί (video)

Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας- Ε65, με συνολικό μήκος 181,5 χιλιόμετρα, είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για τη χώρα

Το βόρειο τμήμα του Ε65, έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής του εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 36 μήνες και θα τονώσουν την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας  περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ., 2 σήραγγες (στο 137ο χλμ & στο 176ο χλμ.) , 23 γέφυρες, 14 άνω & 40 κάτω διαβάσεις, 3 αμφίπλευροι χώροι στάθμευσης & ανάπαυσης (Parking & WC), 89 κιβωτοειδείς οχετοί και διαβάσεις πανίδας, 6 ανισόπεδοι κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας), 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών  (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό), 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και 2 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων, 2 κέντρα ελέγχου & συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού), 1 κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας & 1 κέντρο ελέγχου σηράγγων. Πρόοδος Κατασκευής: Συνολική πρόοδος κατασκευής 23,61%, σήραγγες 27,12%, γέφυρες & τεχνικά 40,36%, ασφαλτικές εργασίες 5,76%, χωματουργικές εργασίες 25,02%.

Με την ολοκλήρωσή του, το βόρειο τμήμα, θα ενωθεί στον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων με το μεσαίο τμήμα του Ε65 Ξυνιάδα – Τρίκαλα που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2017. Αυτά τα περίπου 80 χλμ., σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, έχουν ήδη δώσει μια νέα μορφή στα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας, όπως επίσης και προς την Ευρυτανία. Ο δρόμος ανοίγει την πρόσβαση της Ευρυτανίας στη Μακεδονία.

Στην Ξυνιάδα και τον ομώνυμο κόμβο ενώνεται και το τρίτο γνωστό ως νότιο τμήμα του Ε65, το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής με πρόοδο άνω του 89%. Με την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος, θα μειωθεί περαιτέρω η διάρκεια του ταξιδιού από  Αθήνα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ κατά 40 λεπτά θα μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού από  Αθήνα σε Ευρυτανία. 

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην αναπτυξιακή ώθηση που θα προσφέρει ο Ε65 σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα.

Ο Αθήνα – Καρπενήσι υπολογίζεται σήμερα σε τρεις ώρες, ενώ με την ολοκλήρωση του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι η διαδρομή Αθήνα-Καρπενήσι θα είναι σε 2,5 ώρες.

ΠΗΓΗ: Ευρυτανικά Νέα με πληροφορίες ypodomes.com 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ