25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αύξηση περιστατικών λαθροθηρίας στο πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά λαθροθηρίας σημειώνονται σε περιοχές, με σπάνια και απειλούμενα είδη, κινητοποιώντας τις τοπικές αρχές για την σύλληψη των υπευθύνων.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά επεισόδιο λαθροθηρίας, στον Πόρο Αιτωλικού στις 22 Νοεμβρίου, για το οποίο υπήρξε καταγγελία στις αρχές, αναφέρει ο Ιωάννης Κασβίκης, αναπληρωτής προϊστάμενος μονάδας διαχείρισης εθνικού πάρκου Μεσολογγίου.

Το σημείο, που έλαβε χώρα η λαθροθηρία βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου (ΠΦ1) καθώς επίσης εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura, όπου απαντώνται σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας μεταξύ άλλων αργυροπελεκάνοι και Βαλτόπαπιες, το κυνήγι των οποίων απαγορεύεται ρητά, καθώς είναι ελάχιστα τα εναπομείναντα του είδους. Ξεχειμωνιάζουν στην λιμνοθάλασσα, όπου βρίσκουν τροφή και καταφύγιο.

«Άλλο λαθροθηρία άλλο λαθροκυνηγοί, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν άδειες και κυνηγούν παράνομα. Λαθροθηρία είναι το παράνομο κυνήγι από νόμιμους κυνηγούς. Ορισμένοι νομίζουν ότι εάν διαθέτουν άδεια μπορούν να επιδοθούν στο σπόρ, κάτι που δεν ισχύει».

Έως τις 28 Φεβρουαρίου υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός θηραμάτων που μπορεί να κυνηγήσει κάποιος, σημειώνει ο κ. Κασβίκης.

Η περιοχή φιλοξενεί το 75% των ειδών της Ελλάδος και τα είδη που απειλούνται μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η απόκτηση κυνηγητικής αδείας δεν μπορεί να περιορίζεται στην καταβολή ενός τέλους. Οι επίδοξοι κυνηγοί πρέπει να περνούν εξετάσεις, έχοντας λάβει μια περιβαλλοντική μόρφωση προηγουμένως, προκειμένου να σέβονται την φύση.

Υπάρχουν περιπολίες από το δασαρχείο, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και  την Κυνηγητική Ομοσπονδία για την αποτροπή της άναρχης κυνηγητικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, αλλά εκείνο που απαιτείται είναι ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατέληξε ο κ. Κασβίκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ